tiistai 2. heinäkuuta 2019

Antrea / Lentokentän muistomerkki

Joskus muistomerkit ovat vaikeita löytää ja aina niitä ei löydy, vaikka kuinka haluaisi! Tämäkin Antrean lentokentän mysteeri on vaivannut mieltäni jo kauan, kunnes otin asian omiin käsiini ja läksin asiaa selvittämään. Olin näet menettänyt uskoni Suomen sotahistoriallisten kohteiden tietoihin. Kaksi kertaa aiemmin kävin kyseistä muistomerkkiä etsimässä ja tulin siihen tulokseen, että koordinaatit ovat pielessä. Joten ei muuta kuin matkaan toukokuisena lauantaina pyrkimyksenä ratkaista tämä ongelma.
Kuvan ottopaikalta on n.100metriä sotahistoriallisten kohteiden koordinaatteihin. Kenttä on kuitenkin sijainnut kuvan takaosassa näkyvässä nurmikkoalueella

Muistomerkin laatasta löytyy valokuva, joten onhan se olemassa jossain. Päätin, etten tule kotiin ennen mysteerin selviämistä, joten pakkasin kamat ja läksin poikkeuksellisesti yksin liikkeelle. Ajomatka sujui nopeasti ja kohta olinkin kävelemässä liejussa talorykelmän ohitse. Törmäsin paikalliseen mummeliin, mille esitin kaikki mahdolliset venäjänkielen sanat ja uskomatonta kyllä, hän ymmärsi minua! Ainut mitä itse ymmärsin hänen puheestaan oli että niet plata tai jotain sinne päin!
Lentokenttä oli niemessä

Alue on melko tasaista vieläkin

Kuva on otettu n.500 metrin etäisyydeltä, mutta muistomerkki on tuo oikealla näkyvä yksinäinen kivi

Hän näytti suunnan ja minä olin jo avaamassa veräjää, mennäkseni vanhalle lenttokenttäalueelle, kun mies karjaisi lujaa, että älä hullu mene heppojen sekaan. Ihan asiallinen kommentti ja jäinkin zoomaamaan kameralla alueella olevia isoja kiviä. löytyihän sieltä yksi, missä oli neliönmuotoinen alue, missä laatta oli sijainnut. Sitä en kyllä tiedä, että mihin laatta on kadonnut? Ehkä joku itseäni viisaampi ottaa siitä selvää?

Zoomaamalla kivestä erottuu selvästi neliönmuotoinen alue, missä laatta on sijainnut


Njet plata!

Nyt kuitenkin tämän itsenäisen Suomen ensimmäisen lentokentän muistomerkki on kuvattu ja paikkakin löytyy blogini kohdekartasta oikeasta paikasta. Valitettavasti kadonneen laatan kuvan ja lentokentän historian joudutte lukemaan täältä....

Mysteeri on minun osaltani ratkaistu, mutta missähän laatta mahtaa olla? Se olisi kiva tietää.....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita