sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Lappeenranta / Haapajärvi - kadonnut järvi


Eilen Willimieskaksikko piipahti Haapajärvellä. Sami jäi kotiin lukemaan biologiankokeisiin, vaikka parasta oppia aiheesta olisikin kertynyt tällä matkalla. Kävimme siis Sakun kanssa kahdestaan toteamassa, että 220 hehtaarin kokoinen järvi on kadonnut! Mitä hittoa, mihin järvi voi kadota? 
Haapajärvi 6.10.2012. Kuva otettu rannalla? olevasta lintutornista

Matka oli mielenkiintoinen, mutta päättyi katastrofiin. Upposin rannan savikkoon puolisääreen ja tuli hemmetin kova pyykki-ilta. Joskus ei kannattaisi mennä kurkkaamaan kaikkia kylttejä, vaan uskoa poitsun sanaan, ettei kannata mennä tuonne! No saihan poitsu mahan kipeäksi nauraessaan isänsä typeryydelle. Pahaksi onneksi kyltissäkään ei kerrottu kuin kaapelin paikasta, joten kaikki oli aivan turhaan.

Aluksi piipahdimme Haapajärven pohjoispäässä kurkkaamassa lintutornia, josta lintubongarit tarkkailevat lintuja. Lintutornille, joka aiemmin on sijainnut rannalla, pääsee tällä hetkellä vain melkoisen huteraa siltaa pitkin. Toivoin kovasti, että poikakin olisi pudonnut veteen, niin oltaisiin saatu puntit tasan! Yli päästiin kuivin jaloin ja ketään ei ollut paikalla, joten saimme olla aivan kahdestaan tällä Etelä-Karjalan toiseksi parhaalla vesilintujen tarkkailupaikalla. Linnuista ei tosin näkynyt vilaustakaan, mutta ihmekös tuo jos järvikin on kadonnut.
Lintutorni ja hutera silta, mikä ylittää Haapajärveä kiertävän vesiuoman

Haapajärvi on matala järvi ja se toimi 1950-luvulta lähtien Lappeenrannan likavesien läpikulkupaikkana. Tämän seurauksena likavettä tuova Rakkolanjoki ja Haapajärvi saastuivat niin pahasti, ettei järveä ole voinut käyttää uimiseen vuosikausiin. Rannan mökit autioituivat ja nyt niiden omistajat odottavat järven kunnostamista innoissaan. Olisiko tämän operaation valmistuttua järvi taas terve ja uiminen mahdollista? Vesilinnut ainakin palaavat, näin uskoisimme.
Pelto vai järvi?

Järven tyhjennys aloitettiin jo viime kesänä, jolloin järvestä kalastettiin kalaa pois. Koko järveä nyt ei kuitenkaan kuivata, vaan osa jätettiin kalojen elinympäristöksi.  Silti näky oli vaikuttava, koska aivan kuin joku olisi vetänyt järvestä pohjatulpan irti. Järven rannoille on tehty ohitusuoma, jonka kautta Lappeenrannan vedet ohjataan Haapajärven ohitse. Tarkoitus on parantaa rantavalleja ja aloittaa järven uudelleen täyttäminen jossain vaiheessa. Willimiehet tykkäävät tällaisesta ympäristöteosta, vaikka olisihan se tietysti voitu tuo järven likaantuminenkin estää.
Haapajärven koulu. Vasemmassa laidassa näkyy vilaus itsenäisyyskuusesta

Samalla matkalla kuvasimme myös lakkautetun Haapajärven koulun. Tietoja koulun rakentamisesta emme löytäneet mistään, mutta on tämä melko persoonallinen koulu ollut. Harvan nykykoulun pihalta löytyy sauna ja oma maauimala sekä jääkiekkokaukalo. Minusta ainakin olisi ollut mukavaa pohtia nuoruusvuosina koulun välitunteja ja ratkaista visainen ongelma. Mennäkö uimaan vai pelatako jalkapalloa?
Haapajärven koulun takaa löytyy maauimala. Melkoista luksusta!
 PS. Tarina Kaukaan koulusta (julkaistu 2.4.2012) on päivitetty. Nyt on siis selkeästi aktiivisuutta ilmassa...

2 kommenttia:

 1. Tuolta seudulta sukuni on kotoisin aina 1500-luvulta saakka; kiitos kiinnostavasta kirjoituksesta! En ole tainnut koskaan käydä Haapajärven rannalla itse, joten kaipa sitä olisi joskus sivistettävä itseään.

  T. Sari Puumulista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa odottaa tovi, ennen kuin menet Haapajärven rannalle. Ranta on vaan yhtä savikkoa...ensi vuonna järvi käsittäkseni täytetään.

   Poista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita