tiistai 2. lokakuuta 2012

Lappeenranta / Joutsenranta


Jokunen kuukausi takaperin televisiosta tuli ohjelma ruotsalaisesta taloushistorioitsijasta, joka kuvasi Ruotsin autioita taloja, tehtaita ja muita hylättyjä paikkoja. Kyseinen ohjelma jätti Willimieheen lähtemättömän jäljen. Ruotsalaisella kaverilla oli omat nettisivut täynnä kuvia hylätyistä paikoista. Samanlainen sivusto löytyy netistä, mutta sieltä löytyy kuvia suomalaisista hylätyistä paikoista. Käykäähän kurkkaamassa kuvia aikamatka.net sivustolta. Järkyttäviä kuvia ja mitä rahan haaskausta! Kyllä Suomi on rikas maa!
Ikkunat peitetty, katto sammaleen peitossa ja piha autiona. Joutsenranta syksyllä 2012

Kuinka meillä on varaa haaskata rahaa ja muita resursseja, mutta silti olemme valmiit hylkäämään rakentamamme tilat tilanteen tullessa nopeastikin? Tämän päiväinen kohde Joutsenranta, on Lappeenrannan versio hylätystä paikasta. Tämän hienon rakennuksen tuhossa on jotain inhimillistäkin, mutta myös valtava määrä välinpitämättömyyttä.
Jotain on tehty, mutta hiljaista on...

Joutsenranta rakennettiin vuonna 1958 Joutsenoon B-mielisairaalaksi. Tässä tehtävässä se toimi 1980-luvun loppupuolelle asti. Vuonna 1989 lappeenrantalainen kauppias Pauli Matikainen osti kiinteistön hotelliksi Joutsenon kunnalta. Hän kunnosti rakennukset, mutta joutui luopumaan Joutsenrannasta talouslaman synkkänä vuotena 1991. Kiinteistön kauppahinnaksi muodostui 400.000 silloista markkaa. Hinta oli halpa, koska itse ostin samana vuonna kaksion Lauritsalasta ja kauppahinta oli muistaakseni 205.000 markkaa. Olisinpa ottanut tuplalainan ja ostanut tämän hotellin. Turha murehtia, mutta ehkä rakennus olisi tällä hetkellä paremmassa kunnossa.
Vesitorni vai sähkömuuntaja? Vai molemmat samassa?

Useat suomalaiset omistajat pyörittivät hotellia 1990-luvulla, mutta eivät saaneet toimintaa kannattamaan. Lopulta vuonna 2000 rakennus siirtyi venäläisomistukseen ja he pyörittivät hotellia huonolla menestyksellä vuoteen 2004 asti. Tämän jälkeen rakennus on ollut tyhjillään tai ei nyt aivan. Joutsenolainen nuoriso otti paikan kokoontumispaikakseen ja vandalisoi paikan täysin hajalle. Heidän jäljiltään ei ole muuta ehjää kuin katto ja seinät.
Kuivataankohan täällä pyykkiä enää ikinä?

Vuonna 2006 kiinteistö siirtyi upporikkaalle venäläiselle liikemiehelle, jonka omaisuuden arvoksi on kerrottu 170 miljoonaa dollaria. Joutsenrannan kunnostus olisi hänelle pikkurahoja, mutta hän ei ole edes käynyt paikalla. Liekö tietää edes omistavansa Joutsenrantaa. Vielä yksi muutos omistussuhteissa on tapahtunut, koska nykyinen omistaja on kyproslainen holding-yhtiö. Jotain ovat alueella yrittäneet tehdä, mutta hiljaista oli ainakin viime lauantaina. Ikkuna-aukot oli peitetty, mutta siinäpä kaikki. Uskon kuitenkin, että Joutsenranta nousee uuteen kukoistukseen, vaikka paljon se vaatiikin töitä!  

8 kommenttia:

 1. Tuolta aikamatka.net sivulta kannattaa kurkata myös sivu "linkit" linkkien takaa löytyy kymmenkunta kiinnostavaa suomalaisia hylättyjä paikkoja (Abandon) esittelevää sivustoa, ja netistä "abandon places" haulla satoja upeita sivustoja. Hienoa että meillä on Lappeenrannassakin oma urban explorer sivusto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta urban explorer sivustosta en osaa sanoa mitään, mutta on kyllä järkyttävää katsella tällaisten kauniiden rakennusten ja paikkojen rappiota!

   Itse törmäsin aikamatka.net sivustoon jokunen viikko takaperin, joten ihan kaikkea en ole vielä kerinnyt kurkkailla. Tarkoitus on perehtyä sivustoon tarkemmin, joten kiitos vihjeistä! Jatkakaa hyvää työtä, vaikkakin surulliseksi sitä tuleekin hylättyjä paikkoja katsellessa.

   PS. Joutsenrannan lähellä on vieläkin suurempi rakennus tyhjilleen, nimittäin Tiuruniemen sairaala. Siitäkin "Urban explorer" Willimies kirjoittelee lähiaikoina.

   Poista
  2. Itse olen seuraillu vuosia jo facebookistakin löytyvää "forbidden places" todella hieno sivusto, kait jonkinmoinen alan johtavin saitti, tapasin yhden kuvaajista toissa kesänä kun halusi kuvata suomalaisia paikkoja, rajarakennukset kiinnostivat eniten, tiurun sairaalahan on mitä mielenkiintoisin paikka! odotan innolla kuvallista raporttiasi.

   Poista
 2. Yksi erikoinen kohde, liekö hylätty vai ei, mutta hiljainen ainakin, on peruskartalta löytyvä Huoltokoti, vanhoissa kartoissa nimellä Saimaan kanavan vanhustentalo tms.

  Kansalaisen karttapaikan haulla Hoitopolku 69 Lappeenrannassa.

  Terv. Pasi
  Pasi.ahvonen@hotmail.com


  VastaaPoista
 3. Kuvia myös videolla:
  https://youtu.be/yNYyfazlvpQ

  Terv.luontoharrastaja

  VastaaPoista
 4. Nyt se olis myynnissä. Toivottavasti joku paikan pelastaa eli ostaa ja kunnostaa.

  http://www.esaimaa.fi/m/Online/2016/03/28/Joutsenranta%20myynniss%C3%A4%2C%20hintapyynt%C3%B6%20690%E2%80%89000%20euroa/2016120527689/563

  VastaaPoista
 5. Jos ei linkki aukea, niin löytyy täältä.

  https://www.ovikoodi.fi/myytavat-asunnot/kohde/48623/

  VastaaPoista
 6. Tästä on aikaa kun tämä on kirjoitettu, mutta pakko silti kertoa. Olen viettänyt lapsuudessa lähes kaikki kesät tuolla. Äidinäiti asui mielisairaalassa monia vuosia. Nuo kuvat saa kyyneleet silmiini. Asuimme hoitajien asuntolassa, jotkut hoitajat asuivat vakituisestikin siellä, mutta heillä oli omat kunnon asunnot. Tuo asuntola oli vähän nk. silloinen soluasunto. Joka vuosi odotin innolla tuonne pääsyä, vaikka siellä mielisairaita hoidettiinkin en ikinä muistanut että heistä olisi ollut mitään haittaa. Hiukan erikoisia he välillä olivat lapsen silmissä. Siellä oli pari kaveriakin, hoitajien lapsia. Tuon vesitornin lähellä leikimme kirkkistä. Ihania ja haikeita muistoja tuo nämä kuvat. Toivottavasti pääsen tuonne vielä joskus <3

  VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita