torstai 11. lokakuuta 2012

Lappeenranta / Salpalinja (Hurtanmaa)

Klikkaa kuva isommaksi, niin voit lukea Hurtanmaan infotaulun tekstin
Jos jotain Salpalinjan kohdetta pitäisi suositella nähtäväksi, niin Hurtanmaan alue Lappeenrannan länsipuolella olisi sellainen. Massiivisia bunkkereita, paljon panssariesteitä ja ennen kaikkea ovet avoinna, joten kuka tahansa pääsee tutustumaan käytännölliseen sotilasarkkitehtuuriin myös sisältä. Käykää katsomassa paikan päällä, mutta muistakaa ottaa taskulamppu mukaan!
Rutolassa Chrysler oli parkissa bunkkerin katolla, täällä Hurtanmaalla ampumasektorilla. Erotatko kuvasta bunkkerin?
Rutolan bunkkerit tuli nähtyä ja Chryslerin keula kohti Hurtanmaata. En oikein tiennyt mitä täältä olisi odotettavissa ja ajattelinkin mielessäni, että löytäisimme lisää samanlaisia betonikuorisia tappolaitteita kuin Rutolassa. Kuinka väärässä sitä ihminen voikaan olla! Tämä paikka olisi jokaisen nähtävä ihan itse, eikä tutustua blogin kuvia katsellen…ne eivät nimittäin kerro mitään tästä paikasta.
Hurtanmaan panssariestekivistä tehty sumppu...tai sanoisiko kuolemanloukku!
Alueella on lukuisia bunkkereita ja vierailimme niistä neljässä. Silti typerinkin sotilasstrategikko ymmärtää, ettei tämän bunkkeriketjun läpäisy olisi ollut helppoa vai sanoisiko suoraan että se olisi ollut mahdotonta. Tienvarren panssarikiviesteet oli laadittu metkasti supistuviksi sumpuiksi ja pakottanut tankit pysähtymään kahden alueelle keskitetyn bunkkerin ristituleen. Siihen olisi tosipaikan tullen jäänyt melkoinen määrä rautaromua ja henkensä menettäneitä vihollisia. Todella ovela suunnitelma… kerrassaan.
Toinen peittämättömistä bunkkereista....valitan, kuva ei kerro totuutta
Nämä kaksi ensimmäistä bunkkeria olivat valmiiksi rakennettuja, mutta vielä vaikuttavampaa oli edessä. Muutaman sadan metrin päässä metsikön keskellä oli kaksi bunkkeria vierekkäin ja ne olivat jääneet viimeistelemättä. Kumpaakaan näistä bunkkereista ei ollut keritty peittää maalla, vaan ne olivat sivuiltaan paljaat. Nyt vasta tajusin kuinka massiivisia nämä Salpalinjan bunkkerit ovat. Normaalistihan näistä ei ole näkyvissä kuin sisäänmenoaukko, tähystystorni ja ampuma-aukot, mutta nämä olivat kauttaaltaan paljaalla betonipinnalla. Käsittämättömän massiivisia laitteita keskellä Hurtanmaan metsää.
Aikoinaan tässä oli torrakon paikka...
Parinkymmenen miehen majoitustilat
Kaivo ja ilmanvaihtojärjestelmä
Valitettavasti alueen puusto ja sammalpeite estävät saamasta esiin tämän paikan massiivisuutta. Yritin parhaani, mutta ei se vaan onnistu. Menkää hitossa käymään paikan päällä. Siellä on tienvarressa opastaulut, joista saatte alueesta kokonaiskuvan ja paljon lisätietoa näistä rakennelmista. Tällaisia et tietääkseni löydä mistään muualta? Willimies oli ainakin todella tyytyväinen käydessään täällä blogin uuden palkattoman assistentin kanssa, joka ei kylläkään halua nimeä julkisuuteen. Hällä väliä, mutta ilmoittelehan kun löydät taas jotain Salpalinjaan kuuluvia erikoisempia kohteita. Tämä oli nimittäin huippuretki.
Taustatietoa Salpalinjan bunkkerin vaatimasta työpanoksesta ja materiaalinkulutuksesta

Kuten huomaatte...paljon kuvia, mutta silti alueen rakennelmat jäävät heikosti esitellyiksi. Kannattaa ottaa auton nokka ensi viikonloppuna kohti Hurtanmaata. Alkaa olla kait viimeinen mahdollisuus, koska maanantaina sataa kuulemma lunta!

4 kommenttia:

 1. Jousimiehenkadun päässä kun mennään sähköasemalle päin on oikealla tykki/KK-korsu joka on myös maisemoimatta.Ruohosaaresta löytyy kaksi uniikkia tykki/KK-korsua.Kannattaa käydä katsomassa.Niitä on koko linjalla vain 3 puoli kpl.Puolikas tulee sittä,että toinen Ruohosaaren korsuista on jäänyt keswkentekoiseksi.

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia näistä vihjeistä. Pitänee ensi kesänä käydä kurkkaamassa niitä.

  VastaaPoista
 3. hurahdin salpalinjan massiivisuuteen.Ensi kesänä mentävä Miehikkälän museoon.Kunnioitus rakentajille.

  VastaaPoista
 4. Onhan tuo Salpalinja melkoinen rakennustyömaa ollut....

  VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita