maanantai 15. lokakuuta 2012

Lappeenranta / Huorasuora

Tehdään tässä aluksi selväksi, ettei Willimies ole mikään sovinisti. Olen tasa-arvon kannattaja niin työelämässä kuin muissakin asioissa, joten älkää suhtautuko valitsemaani otsikkoon liian vakavasti. Kyseessähän on vain ”harmiton” nimitys keskustan liikenneympyrästä Lauritsalan suuntaan lähtevälle pitkälle suoralle.
Tässä kohtaa oli öisin yleensä liuta liftaajia. (Huorasuora liikenneympyrästä Lauritsalan suuntaan 14.10.2012)

Nimitys tulee jostain tuolta Willimiehen kultaisilta nuoruusajoilta, jolloin Lappeenrannan vesitornin kohdalla oli öisin paljon viluissaan väriseviä tyttöjä, jotka yrittivät saada peukalokyytiä baari-illan jälkeen kotiinsa. Ainahan siinä taksimaksun säästi, jos kohdalle pysähtyi joku gentlemanni.  Ne olivat vielä niitä aikoja, jolloin ei tarvinnut pelätä ventovieraita, vaan kyydin saattoi ottaa lähes keneltä tahansa. Tästä yön pimeiden hetkien riitistä juontaa juurensa nimitys Huorasuora.

Tuolloinhan paikallinen nuoriso kierteli City-korttelia ympäri tavaten kavereitaan säästä riippumatta. Monesti itsekin tuli oltua paikalla, vaikka täysi-ikäisyyden saavutettuani siirryinkin baareihin aikaa viettämään. Tuohon aikaan 1980-luvulla suosituimpia paikkoja oli Adriano Bar, Old Park, Viltsu, Ferrari Bar ja Aitiopaikka muutamia mainitakseni. Laitankin tuohon alle yhden vanhan videopätkän, mikä on otettu Lappeenrannan Cityltä vuonna 1987. Useita itselleni tuttuja naamoja piipahtaa videolla, mutta nyt jätän nimet mainitsematta!
                                 Tunnelmia Lappeenrannan cityltä v.1987

Tavallisia tyttöjähän kyydin tarvitsijat olivat, eivätkä takuulla olleet tuon tienpätkän nimen väärttejä. Taikka mistä minä tiedän, vaikka joukossa joku olisi yrittänyt kyytinsä eteen jotain maksaakin? Takuulla kuitenkin prosentin murto-osista korkeintaan puhutaan ja minun kyytiini ei ainakaan osunut ensimmäistäkään tuosta pienestä prosenttiluvusta.  Kuka lie koiranleuka keksinyt nimen, joka jäi vuosikausiksi elämään paikallisen nuorison puheisiin? Vastaavalla tavalla syntyneitä nimiä on takuulla monilla muillakin paikannimillä kaupungissamme, kuten varmasti myös muuallakin.

Jotain hyvääkin Huorasuoran alkupäässä saattoi tapahtua. Eräs hyvä ystäväni otti taannoin(kuulemma vuonna 1986) vilusta värisevän tytön kyytiinsä ja lupautui heittämään hänet kotiinsa Mustolaan. Jotain ilmeisesti heidän välillään tapahtui, koska viime viikolla kun Willimies kävi kaverillaan iltasufeella, niin se sama tyttö keitteli meille kahvit ja tarjoili itse tekemäänsä pullaakin. Ensi tapaaminen keskellä yötä Huorasuoran liftauspaikalla on heidän nyt yli 20 vuotta kestäneen avioliittonsa alkupaikka. Sitä en ole tullut koskaan kysyneeksi, että käyvätkö muistelemassa menneitä paikan päällä?

Tein muuten kyselyn muutamalta nykynuorelta ja kysyin, että tietävätkö he tämän nimityksen. Vastaus oli, että seitsemästä vain yksi oli joskus kuullut nimen, muttei hänkään osannut yhdistää sitä mihinkään paikkaan. Ehkä asia olisi ollutkin hyvä jättää tähän, mutta toisaalta eihän tässä paikassa kornia nimeä lukuun ottamatta mitään pahaa ole.

2 kommenttia:

  1. Me Kaukaan koulusta ponkaisseet olemme kyllä tunteneet suoran kyseisellä nimellä koulupojista asti. Ja lasken kyllä melkein itseni vielä nuoreksi! :D Vuosimallia -92

    VastaaPoista
  2. Itse taisin päästä pois Kaukaan opinahjosta vuonna 1978!

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita