keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Lappeenranta / Ristkivi

Tänään liikutaan Lappeenrannan maaseudulla Penttilän kylässä, koska täältä löytyy jotain erilaista esittelemisen arvoista. Kyseinen paikka tunnetaan nimellä Ristkivi. Paikalliset asukkaat tuntevat tämän ja vihjeen tähän sainkin omalta isäukoltani, joka on liikkunut alueella pienen ikänsä. Kiitokset vain hyvästä vihjeestä, vaikka paljon tietoa tästä ei löydykään. Itse asiassa kaikki nyt kertomani on isäni muisteluita aiheesta.
Yleisnäkymä. Ristkivi keskellä kuvaa olevassa heinikossa
 Ristkiven yläosassa on kiveen hakattu kaksi ristiä, jotka olen vahvistanut liidulla. Niistä ei liene haittaa, koska sade huuhtoo liidunjäljet pois. Joka tapauksessa tämä kohde on mysteeri, mihin kaivattaisiin lisätietoa. Jos joku tietää asiasta jotain, niin yhteyttä kannattaa ottaa. Paikalla on isäni mukaan käynyt myös museon edustaja, joka poistui paikalta yhtä tietämättömänä kuin saapuikin. Kerrotaan nyt sitten nämä muistikuvat kohteesta, koska faktatietoa ei ole olemassa.
Toinen kiveen hakatuista risteistä

Joku voisi väittää Ristkiveä jonkun kollin tekemäksi pilaksi. Näin voi olla, mutta ainakin se on tapahtunut vähintään sata vuotta sitten, koska edesmennyt mummoni(synt. 1908) vieraili täällä lapsena. Itse asiassa se oli kylän asukkaiden ”kokoontumispaikka”. Edesmenneelle mummolleni sanottiin, että silloin kun kasakat ratsastavat kylänraitilla, on paettava Ristkivelle.  Siksipä mummonikin muisti paikan hyvin ja kertoi siitä isälleni.
Molemmat ristit liidulla vahvistettuna. Olisiko sammaleen alla lisää?

Kylällä myös puhutaan, että kiven alle olisi haudattu sotilas. Siitä ei ole tietoa, että onko kyseessä suomalainen, ruotsalainen, venäläinen tai jonkun muun maalainen sotilas? Kyseessä voisi olla vaikkapa kuolleen ruotusotamiehen hautakivi tai joku muu? En minä osaa sanoa, koska ei museokaan siihen pystynyt. Harmittaa vaan, ettei kiveen ole naputettu yhtään vuosilukua. Se antaisi vähän lisää tietoa asiasta. Ainakin sata vuotta se kuitenkin on uhmannut Suomen ankaraa luontoa, todennäköisesti kauemminkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita