lauantai 13. lokakuuta 2012

Lappeenranta / Salpalinja (Skinnarila)


Salpalinja oli Suomen suurin rakennustyömaa 1940-luvulla ja osansa sen rakennelmista sai Skinnarilan mäki. Alueelta löytyy lukuisia puolustusrakennelmia, joiden kuvaaminen Willimiehiltä jää ensi kesään. Ainoana kohteena alueelta esittelemme tällä erää Punkkerikadun päässä sijaitsevan konekiväärikuvun, mikä on asetettu nähtäväksi aivan kadun laitaan.
Punkkerikatu Skinnarilassa
 Paikalle on pystytetty myös haalistunut kyltti, jonka takapuolelta pystyy lukemaan kohteesta kerrotut tiedot. Kyseinen konekiväärikupu on pystytetty paikalle v.1988 ja hankkeen toimeenpanijat ovat Lappeenrannan teekkariupseerit ja Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiö. Mukana hankkeessa olivat myös puolustusvoimat ja rakennusyhtiö Haka.
Kyltti on helpompi lukea taustapuolelta


Vastaavia Salpalinjan kohteita löytyy joka puolelta kaupunkia, joten on vaikea valita mitkä olisivat tarinan arvoisia? Ei liene kuitenkaan kenellekään eduksi kuvata kaikkia paikkoja, koska aikalailla samanlaisiahan nämä ovat. Jos teillä kuitenkin intoa riittää, niin laitan tähän loppuun pari linkkiä, mistä voitte omatoimisesti perehtyä aiheeseen. Hyvä lähde on Salpalinjan salat blogi ja vielä parempi kesällä 2012 julkaistu Salpalinjan inventointiraportti. Eiköhän noita selailemalla löydy melkoinen määrä lisää tietoa aihepiiristä?

Perheen pienimmille Lappeenrannan kaupunki on laatinut Salpalinjan opetuspaketin. Sitä voi hyödyntää kouluissa ja totta kai myös kotosalla. Ehkä vähän vanhempienkin kannattaa kurkata Salpalinjaan kuuluvia asioita täältä.

PS. Pitääköhän kuulemani huhu paikkansa, että yksi Skinnarilan bunkkereista toimii kerrostalon varastona/väestönsuojana?

7 kommenttia:

 1. Mahdollisesti olet jossain muussa kirjoituksessa maininnut, mutta muistaessa totean, että Skinnarilassa oli vielä ainakin vuosina 1990-91 korsu. Lampisuonkadun päässä? Sitä käyttivät kokoontumispaikkana Teekkariupseerit, joihin hyväksyttiin myös armeijaa käymättömät teekkarit.

  VastaaPoista
 2. Hei! Tietääkseni pitävät sitä tukikohtanaan vieläkin. Sinullakin on siis joku yhtymäkohta Lappeenrantaan? Opiskelitko mahdollisesti täällä?

  VastaaPoista
 3. Skinnarilassa on Jousimiehenkadulla,lähempänä Orioninkatua yksi lukittu teräsbetonikorsu,joka on ollut ilmeisesti yksityisen käytössä tuolta -90 alusta lähtien.Korsun oviaukkoon on rakennettu puuovi joka on lukittu.Museovirasto teki sitä Valtionvarainministeriön tilaamaa kartoitusta salpa-asemasta kolmisen vuotta.Eivät päässeet ko.korsuun sisään.Toimitukselle pieni selvennys salpa-aseman termeistä.Salpa-asemassa ei ole bunkkereita vaan teräsbetonikorsuja,pallokorsuja,teräspesäkkeitä ja KK-kupuja.Tolmusen julkaisuista selviää ko.asia.

  VastaaPoista
 4. Moi

  "Toimitus" on niin rahvanomaista sakkia, että me käytämme näistä nimitystä bunkkeri, koska se on ihmisten mielissä paljon kuvaavampi nimitys kuin teräsbetonikorsu. Totta kai se olisi oikeampi nimitys, mutta pysymme linjallamme.

  Tuolla Skinnarilan alueellahan noita Salpa-linjan rakennelmia on vaikka kuinka paljon, mutta emme katsoneet tarpeellisiksi esitellä niitä enempää tällä erää.

  Tuo puuovella varustettu "korsu" voisi olla yliopiston teekkareiden käytössä. En ole asiasta täysin varma, mutta jossain siellä päin heillä on käytössään yksi kappale semmoisia.

  VastaaPoista
 5. Hei,

  Jousimiehenkadulla asuneena 1987-1998 tiedän kertoa, että ensimmäistä kertaa, kun tuohon Jousimiehenkadun Skinnarinteen puoleisen metsän bunkkeriin laitettiin ovi ja lukko, se toimi viereisen taloyhtiön kuntosalina. Siellä ja muissakin Skinnarilan bunkkereissa on lapsena juostu kovasti. Muistan myös, että siinä kadunvarressa (mäessä, lähellä Orioninkadun risteystä) olevaan bunkkeriin tuli lukko 90-luvun alkutienoilla, en tiedä kenen käytössä se oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse samoissa porukoissa kanssasi silloin liikkunut ja noissa bunkkereissa käynyt. Tiedän tuon kuntosalin edelliset omistajat nimeltä, sekä sen Jousimiehenkadun bunkkerin edellisen omistajan. Nykyomistajista ei tietoa. Housimiehenkadun bunkkerissa tehtiin ainankin olutta 90-luvun alkupuolella ja säilöttiin viinejä. Huhujen mukaan tuo Punkkerikadun bunkkeri toimi salakapakkana alueen opiskelijoilla.

   Skinnarilasta löytyy myös ympärikäännetty pallokorsu tulevaisuuden tehtaan vierestä ja maankaatopaikan ympäristössä on kaksi bunkkeria.

   Poista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita