tiistai 28. toukokuuta 2013

Lappeenranta / Myrän muistomerkki

                             Johnny Cash "Ain`t no grave"

Viime vuoden lokakuussa etsimme tätä kohdetta, mutta se ei halunnut tulla löydetyksi. Taustatyön tekeminenkään ei auttanut sen löytämisessä, mutta kun tarpeeksi yrittää niin saimme lopulta vihjeen, jonka jälkeen Myrän muistomerkin löytäminen oli mahdollista. Kiitokset tästä kuuluvat blogin kolmelle uudelle palkattomalle assistentille eli Karttusen Markolle, Varpoilan Teemulle ja Toivasen Heikille. Suuret kiitokset, koska ilman talvista kävelyretkeänne olisimme taas kurvailleet pitkin Nuijamaan rajaseutuja päämäärättä.

Meidän ainoa tietomme oli, että muistomerkki sijaitsisi Myräntien päässä Nuijamaalla, mutta viime syksyinen ajelumme aina rajavyöhykemerkeille asti, ei tuonut tulosta. No eipä tietenkään, koska muistomerkki sijaitsikin Myräntieltä poikkeavalla Hiirentiellä. Assistenttien avulla saimme tämän tiedon ja nyt toukokuisella kuvausretkellä osuimmekin heti oikealle paikalle. Vaan minkä takia tänne Nuijamaan peräkylään on pystytetty muistomerkki. Paikkana se ei ole ehkä kaikkein luontevin?
Myrän muistomerkille johtaa kivetty polku

Myrän muistomerkki sijoittuu jatkosodan alkuvaiheeseen, jolloin alueelta siviiliväestö oli siirretty turvaan neuvostoliittolaisten tykistökeskitysten takia, jotka sytyttivät mm. Nuijamaan kirkon tuleen. Myös Enson eli nykyisen Svetogorskin alueelta tykkitulta kohdistui jopa Joutsenon keskustaan. Samalla he yrittivät häiritä suomalaisten joukkojenkeskityksiä ja täällä Myrässä 4.7.1941 tulituksen takia kaatuivat ensimmäiset Nuijamaalaiset tällä paikalla. Näiden neljän henkensä menettäneen muistoksi tämä muistomerkki onkin pystytetty.
Vainajia kunnioitetaan kukilla

Kyseiset neljä henkilöä olivat välittömästi kuolleet lotat Terttu Hyvärinen ja Anja Ruokonen. Sen sijaan sotamies Väinö Hyvättinen ja korpraali Tapani Korpela haavoittuivat vakavasti ja menehtyivät myöhemmin. Kyseiset henkilöt olivat tapahtumahetkellä Läheisessä Rutin talossa toimineessa rajavartioasemalla ja pakenivat läheiseen metsään, missä heidän pakonsa päättyi tykkituleen noin sadan metrin päässä rajavartioasemasta.
Muistolaatta


Myrän muistomerkki paljastettiin 27.8.2006. Sen pystyttäjät ovat Nuijamaan reserviläiset, Lions club Nuijamaa, kaatuneiden omaiset, Nuijamaa-seura ja Etelä-Karjalan Lottaperinne.
Muistomerkin päältä löytyy ruosteisia raudan kappaleita. Kranaatinosia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita