maanantai 20. toukokuuta 2013

Lappeenranta / Erä-Esko


                                           Kauko Röyhkä "Kanavaan hukkunut"

Matka pitkin vanhaa Saimaan kanavaa jatkuu. Tuohimäen kalliokaiverruksilta kanavan reunaa seurattaessa saavutaan nykyiselle Soskuan sululle, jonka esittelemme myöhemmin. Soskuan kohdalla vanha kanava sen sijaan muodostaa melojien suosiman reitin, jonka eräs kohokohta on aikoinaan Saimaan kanavan ylittäneen rullasillan alitus.
Erä-Eskon silta ylitti Saimaan kanavan aiemmin jossain muualla

Aikoinaan sivulle vedettävät 12 rullasiltaa ylittivät kanavan, mutta niistä yksi eli tämä Erä-Eskon rullasilta on asetettu nykyisin kiinteäksi sillaksi helpottamaan kulkemista. Se ei ole alkuperäisellä paikallaan, vaan se on siirretty paikalleen jostain muualta. Valitettavasti en löytänyt mistään tietoa, että mikä on sen alkuperäinen sijoituspaikka. Pahoittelen!

Nämä rullasillat tilattiin aikoinaan Fiskarsin konepajalta ja Ericson&Covielta. Malliltaan ne ovat täsmälleen samanlaiset kuin vähän aiemmin rakennetussa Götan kanavalla Ruotsissa. Lienevätkö jopa samoilla piirustuksilla tehdyt? Valitettavasti useimmat näistä kanavan ylittäneistä silloista ovat kadonneet historian saatossa, mutta Saimaan kanavalla niitä on vielä kaksi kappaletta, joista toisen esittelemme seuraavalla kerralla kunhan palaan Helsingistä. mainittakoon että yksi vanhoista rullasilloista on nykyisin Joensuussa Utran retkeilyalueella ja minulla piti olla siitä valokuvakin, mutta mihin lie hukkunut?

Koska Soskuan kohdalla kanava on laitettu umpeen molemmista päistä, on veden vaihtumisen takia pitänyt keksiä poikkeuksellinen järjestelmä, joka ihmetyttää vieläkin kirjoittajaa. Kanavan osan päästä löytyy metallikehikolla suojattu vesiputous, mihin kanavan vedet katoavat kuin Molokin kitaan. Siitäkään minulla ei ole tietoa, että mihin toinen pää johtaa? Kenties uuden kanavan toiselle puolelle… Ilmoittakoon kuka asiasta tietää minua enemmän. Kiitokset etukäteen.
Molokin kita...vesireitti helvettiin vai kanavan toiselle puolelle?

Johan tässä tulikin taas napakoiduttua tässä blogin pitämisessä, joten on taas aika ottaa parin päivän huilitauko. Pukkaa nimittäin työmatkaa pääkaupunkiin mukavassa seurassa, mikä pitää minut pari päivää poissa blogin äärestä, mutta jatkoa seuraa välittömästi kunhan kotiudun reissusta.


4 kommenttia:

 1. Aluksi ajattelin samoin, että uuden kanavan ali vesi virtaisi, mutta luulstavasti se kohiseee tässä uuteen kanavaan.

  Sen sijaan noin viisi kilometriä tästä Nuijamaalle päin Soskuanjoki on johdettu uuden kanavan ali.

  Vesi virtaa yleensä alamäkeen ja sitä tulee taivaalta paljon (enemmän kuin yleensä ajatellaan), joten on hyvä johtaa vettä hallitusti.

  Matti Hakulinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erä- Eskon silta oli aikaisemmin vanhankanavan siltana Tuomojassa, koulumatkani kulki sillan kautta Lempiälän kouluun

   Poista
 2. Utran vanhalla kanavalla on todellakin Saimaan kanavan siltojen näköinen silta. Kuva löytyy ainakin Nordens alla kanaler -sivustolta, jonne olen sen laittanut.

  VastaaPoista
 3. Utran vanhalla kanavalla on todellakin Saimaan kanavan siltojen näköinen silta. Kuva löytyy ainakin Nordens alla kanaler -sivustolta, jonne olen sen laittanut.

  VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita