lauantai 4. toukokuuta 2013

Lappeenranta / Mensikovin kivi (Mälkiä)                                  Raaka-aine: "Miehen työ"

Edellinen kirjoitus toi paljon mukavaa palautetta ja kuten jo silloin ilmoitin, niin vanhan kanavan rakentamisen historialla jatketaan. Tämän päivän kohteemme on Mälkiän vanhan kanavan sulkujen viereen pystytetty Mensikovin kivi, joka pystytettiin kanavanrakennuksen yhteydessä eräälle tärkeimmistä kanavan rakentamiseen vaikuttaneista henkilöistä. Kyseinen henkilö on kenraalikuvernööri Aleksandr Sergejevits Mensikov, joka astui virkaansa Suomen kenraalikuvernöörinä Nikolai I nimittämänä 1.12.1832.
Yleisnäkymä Mälkiän sulkualueen puistikkoon. Keskellä kuvaa Mensikovin kivi. Taustalla häämöttävät kohteet vuorossa joskus myöhemmin.


Kyseinen mies oli edeltäjäänsä parempi ja aidosti kiinnostunut Suomen olojen kohentamisesta. Tärkeimmäksi työksi hänen virkaurallaan muodostuikin Saimaan kanavan rakentaminen, jonka vaiheista hän oli kiinnostunut. Hänen kerrotaan seuranneen rakentamisen etenemistä ja lukeneen kaikki aiheeseen liittyvät asiakirjat sekä vaikuttaneen taustalla uusissa kanavaan liittyneissä virkanimityksissä. Voi sanoa hänellä olleen sormensa pelissä kaikissa kanavaan liittyvissä asioissa.
 
Suomalaista propagandaa? Suomenkielinen teksti näkyi kanavan suuntaan

Suomalaisten kunnioitusta häntä kohtaan ei ainakaan vähentänyt Suomen kansalaisuus, joka hänelle myönnettiin v.1833. Kunnioitusta ei vähentänyt edes hänen työtehtävänsä muualla Venäjällä, jotka pitivät hänet ajoittain pitkiäkin aikoja pois Suomesta. Kanavan rakentamisen aikana hänet siirrettiin Pietarin edustalla olevan Kronstadtin linnoituksen päälliköksi, mutta hän luopui kenraalikuvernöörin tehtävästä vasta vuonna 1855, jolloin hän siirtyi eläkkeelle.
 
Venäjänkielinen teksti

Mensikovin kunniaksi Mälkiälle pystytetty muistomerkki ei valmistunut kanavan vihkimiseen mennessä 7.9.1856, mutta tämä mahtavan kokoinen graniittinen kivenmurikka, joka lepää graniittisella paadella, valmistui vain vähän myöhemmin. Tarkka ajankohta ei ole valitettavasti tiedossa, mutta sen suunnitteli  pietarilainen kuvanveistäjä I. A. Deneis. Graniittilohkareeseen on kaiverrettu sekä suomeksi että venäjäksi kullatuin kirjaimin seuraava teksti:


Kenraal Kuvernööri


Ruhtinas Mensikov


”Pani tämän mahtavan työn


tekeelle” 

PS. En löytänyt mistään mainintaa, että osallistuiko Mensikov kanavan vihkiäisiin. Ainakin hän myötävaikutti vahvasti valmistumiseen, joten voisi kuvitella hänen olleen kutsuvieraiden joukossa? Tietäisikö joku lukija asiasta tarkemmin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita