sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Lappeenranta / Pien-Mustolan sulku


                            Zen Cafe: "Laiska, tyhmä ja saamaton"

Näköjään viikko meni, ennen kuin sain aikaiseksi kirjoittaa uuden kirjoituksen, joten aloitusvideo kertonee minusta? Melkoista kiirettä on vaan pitänyt viime aikoina ja jostain on pitänyt karsia, että jäisi aikaa muullekin toiminnalle. Nyt kuitenkin palataan vanhalle Saimaan kanavalle ja esittelyvuorossa on ainoa vanhan kanavansulku portteineen, joka on vielä jäljellä.
Vanha kanava Mälkiän ja Pien-Mustolan väliltä. Siltojen kohdalta kanava oli ummessa viime vuosiin asti

Yksi hienoimpia tekoja, mitä Lappeenrannassa sekä vanhan Saimaan kanavan alueella on viime vuosina tehty, on aiemmin esittelemämme Mälkiänkolmiportaisen sulkukammion jälkeisen uoman kunnostus. Jokunen vuosi takaperin uoma oli täytetty 6-tien ylittävän sillan kohdalta valtavalla hiekkakasalla, mutta uusien siltojen ansiosta uoma kaivettiin esiin ja muodostaa nyt hienon kokonaisuuden uoman päässä olevalle kunnostetulle sululle asti. Uoma myös tyhjennettiin vedestä ja kanavan pohja sekä reunat kivettiin uudelleen jälkipolville nähtäväksi. Lisäksi uoman päästä löytyy vanhoista Mustolan sulkualueen neljästä sulusta ensimmäinen kunnostettuna.
Uoma tyhjennettynä kunnostustöiden aikana. Taustalla Pien-Mustolan sulku

Tämä ns. Pien-Mustolan sulku oli yksikammioinen ja sitä käyttämässä oli virkanimikkeeltään toisen luokan sulkuvahti. Monikammioisten sulkujen vahdit kuuluivat tietenkin ensimmäiseen luokkaan ja saivat parempaa palkkaakin muiden luontaisetujen lisäksi. Parhaimpina aikoina liikenne oli vilkasta ja tehtävä on takuulla vaatinut taitoa ja asiantuntemusta. Toisestakin syystä Pien-Mustolan sulku on mielenkiintoinen historiallinen jäänne. Sulun kohdalla on jäljellä vielä vanha vetotie, jota pitkin hevoset astelivat vetäessään moottorittomia proomuja sulkuun ja sulusta pois. Muualla kanava-alueella tämä kiellettiin v.1889 ja siirryttiin höyryhinaajien käyttöön. Pien-Mustolassa jatkettiin vielä pitkään entiseen malliin.
Pien-Mustolan sulku. Vanha ja uusi kanava rinnakkain

Willimies ainakin toivoo, että vielä joskus tulisi mahdolliseksi kulkea Mälkiän ja Pien-Mustolan sulkualueet läpi oikeaa kunnostettua kanavaa pitkin. Valitettavasti siihen mennee vielä vuosia, koska tällä hetkellä Lappeenrannan kaupungin rahatilanne on sama kuin Willimiehellä. Rahat ovat loppu ja velkaa piisaa… 
Pien-Mustolan sulku
PS. Äitienpäivää pukkaa, joten onnittelut kaikille äideille.Willimuori varmaan jo odotteleekin laiskaa poikaansa kylään, joten se on moro!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita