maanantai 30. joulukuuta 2013

Imatra / Imatrankosken kirkko

                                          Martti Servo & Napander "Mikä on kun ei taidot riitä"

Hullutellaanpa taas vähäsen... vuorossa pitkästä aikaa päivä, jolloin ilmestyy useampi postaus. Vuorossa siis päivän toinen. No, lyhyitähän nämä ovat. 

Martti Servon sanoin täytyy ihmetellä Imatran kirkkoarkkitehtuuria! Jokunen kuukausi takaperin Imatran kuvausretkellä ihmettelin, että missä hemmetissä Imatrankosken kirkko sijaitsee? Olin huomaamatta kirkon pihalla tietämättäni... Pihan poikki katsottuna tämä kirkkorakennus näytti aivan kerrostalolta. No ehkä se sisältä olisi upeamman näköinen, mutta ei kiinnostanut edes käydä kurkkaamassa. 
Imatrankosken kirkko

Joka tapauksessa tämä vuonna 1954 Vuoksen varrelle kohonnut kirkko vihittiin käyttöön 31.10.1954 ja ainakin rajan takaa Jääskestä Imatralle muuttaneet, kokevat Imatrankosken kirkon menetetyn kirkkonsa perinteenjatkajaksi. Ehkä arkkitehti Aleksis Lindqvist on suunnitellut kirkon jääskeläisten mielenmaisemaan kuin alueen komistukseksi. Lisäksi muutama päivä takaperin esitellyn Tainionkosken kirkon suunnittelija Yrjö Vaskinen on saanut suunnitella kirkon sisustuksen, mitä emme siis lukijoille näytä!
Rakennuksen päädyn risti paljastaa sen kirkoksi

Koska Imatran seurakunta on perustettu osin Jääsken seurakunnan alueesta, löytyy sieltä Jääsken vanhasta kirkosta peräisin olevat ehtoollisvälineet ja alttaritaulu, mikä on Arvid Liljelundin öljymaalaus vuodelta 1888. Imatrankosken kirkko on siis yhdistelmä vanhaa ja uutta. Sen kauneusarvot ovatkin sitten ihan toinen juttu. No, asia on tietenkin makuasia....  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita