maanantai 16. joulukuuta 2013

Imatra / Karjalan itkuvirsi

 John Cougar Mellencamp yrittää piristää karjalaista itkuvirsien laulajaa. "Hurts so good"

Imatrankosken sankarihautausmaa sijaitsee kauniilla paikalla Vuoksen varrella ja kaunis on alueelle 15.12.1963 pystytetty muistomerkkikin. Nämä ovat tietenkin tulkinnallisia kysymyksiä, mutta ainakin minussa hellyyttävästi itkeskelevä karjalainen itkuvirsiä vääntävä nainen herättää vastakaikua. Kävinhän viime suvena jopa Vienan Karjalassa saakka etsimässä aitoa itkijänaista, tosin huonolla menestyksellä. Patsas on myös sijoitettu niin, että hänen edessään on sankarihaudat, mikä lisää teoksen vaikuttavutta. 
Imatrankosken sankarihautausmaa

Tämä pronssinen, kivisellä jalustalla itkeskelevä nainen on Imatran sankarivainajien muistomerkkisäätiön hankkima ja sen paljastaminen viivästyi taiteilijan sairauden takia. Sairauden takia entisen presidentti Kyösti Kallion poika Kalervo ei myöskään päässyt paljastustilaisuuteen, missä kenttäpiispa Toivo Laitinen piti puheen ja paljasti itkijänaisen kaikkien nähtäväksi.
Karjalainen itkuvirsi, mitä kutsuttiin aluksi itkeväksi Karjalan neidoksi

Muistomerkin tekijä Kalervo Kallio on jäänyt tuntemattomaksi meille suomalaisille, mutta maailmalta löytyy lukuisia hänen teoksiaan. Hänen malleinaan ovat toimineet mm. USAn presidentit Truman ja Hoover, fyysikko Albert Einstein ja Monacon ruhtinas Rainier sekä monet muut merrkihenkilöt Euroopassa ja Afrikassa. Siksi hänet tunnetaankin kenties paremmin ulkomailla. Silti hänen töitään löytyy myös Suomesta, kuten lähes kaksikymmentä vastaavaa sankaripatsasta ja etenkin lukuisia maatalousaiheisia muistomerkkejä.  
Lähikuva Karjalan itkuvirrestä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita