perjantai 20. joulukuuta 2013

Imatra / Mannerheim 75v*

                                           Happoradio "Itä-Suomessa tuulee"

Jatkosodan aikana 4.6.1942 Imatra oli merkittävän valtiovierailun kohteena. Suomen armeijan ylipäällikkö Mannerheim täytti 75-vuotta ja vieraaksi saapui kukapas muu kuin Adolf Hitler, joka halusi saapua itse paikalle kunnioittamaan ylipäällikköämme. Mannerheim itse ei ollut halukas juhlimaan syntymäpäiviään ja niinpä virallinen vastaanotto Helsingissä pidettiin ilman päivänsankaria, jonka ilmoitettiin olevan "työmatkalla".

"Työmatka" suuntautui Imatran Kaukopään saunarantaan, missä hän otti vastaan presidentti Rytin, hallituksen edustajat, puolustusvoimien ja Saksan edustajat. Kyseinen paikka missä hän myös keskusteli edellä mainittujen kanssa on nykyisin keskellä tehdasaluetta, joten sieltä en valitettavasti saanut kuvia napsittua. Samassa paikassa hän tapasi Immolan lentokentälle saapuneen Hitlerin, missä he keskustelivat ajankohtaisista sotilaallisista asioista Mannerheimin junavaunussa. 
Saimaanhovintien varrelta puistikosta löytyy mannerheimin muistokivi

Vierailu ei ollut kovin pitkä, koska Hitler laskeutui Immolan kentälle kello 12.50 ja poistui Immolan kautta Focke-Wulf Condor koneellaan klo 18.00. Silti sen merkitys on ainakin näille Itä-Suomen nurkille jäänyt pysyväksi. Niinpä paikalle haluttiin pystyttää muistomerkki, mutta Hitlerin nimen huono kaiku teki ajatuksesta mahdottoman vuosikymmeniksi. Lopulta vuonna 1983 muistokivi paljastettiin, mutta jo vuonna 1994 sen paikkaa piti siirtää nykyiselle paikalleen, koska se uhkasi jäädä laajenevan teollisuusalueen keskelle.
Mannerheimin muistokiven alkuperäinen paikka oli n. 300 metrin päässä nykyisestä paikasta

Paikallinen kadettipiiri toimi muistokiven idean alullelaittajina ja tehtävä annettiin paikalliselle kiviliikkeelle, joka valmisti sen. Paljastustilaisuudessa ei ollut paljon väkeä ja yhä edelleenkin se on melkoisen vähän tunnettu jopa paikallisten keskuudessa. Ainoa tapahtuma, joka liittyy tähän paikkaan, on vuosittain 4.6 järjestettävä virallinen tilaisuus, missä muistokiven ja siihen liittyvän tarinan historiaa välitetään jälkipolville.  
                                             Hitler Mannerheimin syntymäpäivillä

Päivitys 8.7.2017

Näin Imatran ajojen aikaan voi hetkeksi palata muistelemaan kun kaksi suurmiestä tapasi toisensa Imatralla kesällä 1942. Artikkelin voi lukea täältä.

1 kommentti:

  1. Eipä siellä tehdasalueella Saunaniemessä ole juuri mitään jäljellä vierailun aikaisista paikoista. ja jos on niin on täyttömaiden alla.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita