tiistai 10. joulukuuta 2013

Luumäki / JR5 muistomerkki*

                                          Sammy Babitzin "Daa-Da Daa-Da"

Joskus jaksaa itseänikin ihmetyttää, kuinka järjestelmällinen ihminen osaan olla? Jotenkin Babitzinin laulun kohta, "eilen oltiin Mikkelissä, huomenna en muista missä...." sopii itseeni. Kuten tämän päivän kohde! Valokuvattu elokuussa, vieressä kököttänyt murikka esitelty lokakuussa ja nyt joulukuussa on tämän vuoro! Eihän tässä ole päätä eikä häntää ja lienee vielä logiikkakin hukassa. No helppoahan se teillä on, kun taas minun pitää pärjätä itseni kanssa päivästä toiseen...

Pitää nyt kuitenkin esitellä tämä kohde samantien, etten keksi taas jotain aivan uutta kivenjärkälettä tähän väliin. Kyseessä on jatkosotaan perustetun jalkaväkirykmentti 5 (JR5) muistomerkki Luumäen kunnantalon pihamaalla. Tämän reserviläisrykmentin perustana olivat 5.Prikaatin miehet, jota täydennettiin reserviläisillä, jotta rykmentti saatiin täysilukuiseksi. Rykmentin perustaminen tapahtui Luumäellä kesällä 1941 ja rykmentti oli valmis jatkosodan hyökkäysvaiheen taisteluihin.
"Aaverykmentti" JR5 muistomerkki
Kuuluisan lempinimensä "Aaverykmentti" joukko-osasto hankki lukuisilla koukkauksilla hyökkäysvaiheen aikana vihollisen selustaan. Aaveen lailla ilmestyminen selustaan auttoi monien joukko-osastojen hyökkäystä ja he tämän kunnianimen antoivatkin JR5 miehille. 

Sen sijaan tämä kunnianosoitus muistomerkin muodossa JR5 miehille jäi ratkaisemattomaksi. En osaa sanoa muistomerkistä yhtään mitään. Ehkä asiaan löytyisi lisävalaistusta Vilho Tervasmäen kirjasta Aaverykmentti kolmella kannaksella - JR5:n tie jatkosodassa 1941-1944, kunhan saan sen käsiini. 

Muistolaatta
Päivitys: Muistomerkki on Olli Haanpään suunnittelema ja JR5:n perinnetoimikunnan sekä Luumäen kunnan pystyttämä vuonna 1987.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita