tiistai 31. joulukuuta 2013

Imatra / Kolmen ristin kirkko

                                           Black Sabbath "Sign of the southern cross"

Pari Imatran kirkkoa on jo esitelty, joten menköön tämä viimeinenkin samaan syssyyn. Itse asiassa tätä jo kehtaa esitelläkin, koska onhan tämä edes vähän kirkon näköinen... kyseessä Vuoksenniskan seurakunnan hallinnoima ja Alvar Aallon suunnittelema Kolmen ristin kirkko. Tällä kertaa luvassa on jopa muutama kuva kirkon sisältäkin, mikä on melkoisen ennenkuulumatonta Willimiehen jäljillä blogissa.
Alvar Aallon suunnittelema Kolmen ristin kirkko

Kolmen ristin kirkko rakennettiin 1956-1958 Vuoksenniskan seurakunnan tukipisteeksi. Suunnittelun lähtökohtana oli sijoittaa seurakunnan kaikki toiminnot samaan rakennukseen. Tässä Aalto onnistuikin kaiketi hyvin, koska kirkko kuuluu Suomen arkkitehtuurin keskeisiin rakennuksiin ja myös hänen kansainvälisessä toiminnassaan se on korkealle arvostettu pienen teollisuusyhteisön hengellinen keskus, mikä vihittiin käyttöön 28.9.1958.
Kolmen ristin kirkko
Kirkkosali

Tiilestä ja betonista rakennettu kirkko on kalkittu ulkopinnaltaan valkoiseksi ja katto on tehty kuparista. Myös sisusta on tehty monia erilaisia materiaaleja hyödyntäen ja kaikki yksityiskohdatkin ovat Aallolle ominaiseen tyyliin mietitty tarkkaan suunnitteluvaiheessa. Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen kirkko, mistä tulee hyvälle tuulelle....noihin edellisiin rumiluksiin verrattuna.
Alvar Aallon "aitoustodistus" kirkon seinässä 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita