sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Parikkala / Blenheim-142 muistomerkki

                         Pääsiköhän lentäjä Tuiskultakin  "Kymmenen kirosanaa" Irinan tavoin?

Sotavuosiin liittyvien muistomerkkien esittely jatkuu.... Vuorossa melko uusi muistomerkki nykyisen Parikkalan, entisen Uukuniemen kunnan alueella. Itse asiassa tämä on mukava julkaista, koska saimme Etelä-Karjalan ilmailumuseolta männä viikolla mukavan yllärin, missä pyysivät mukaan omaan toimintaansa. Kaikki alkoi viime kesäisestä vierailustani kyseisessä paikassa. Onneksi muistivat mainita, ettei lentolupakirja ole pakollinen, koska siitähän olisi tullut joltinenkin este! Hieno tarjous ja tiedä mitä yhteistyö vielä poikii. Ainakin mielessä on pyörinyt koululaisryhmän visiitti museossa tutustumassa ilmailun historiaan. Saas nähdä toteutuuko vai ei?

Lentolupakirja sen sijaan löytyi kersantti Pentti Tuiskun lentohaalareiden taskusta, vaikkakaan tämä muistomerkki ei kerro Blenheim-pommikone BL-142 koneen tähtihetkistä, jolloin vihollinen sai räjähtävää rautaa niskaansa. Se kuitenkin kertoo rohkeudesta, lentotaidoista ja vähän tuuristakin, kun Tuisku ohjasi vaurioituneen pommikoneen pakkolaskuun Kummun kylän peltoaukealle 12.6.1944.
BL-142 muistomerkki

Värtsilästä suoritetun nousun jälkeen pommikoneet suuntasivat Karjalan kannakselle tuhoamaan vihollisen liikkuvaa kalustoa Kivennavan ja Mainilan välillä. Onnistuneen pommituksen jälkeen kone sai kuitenkin osuman IT-kranaatista ja koneen ohjaamo koki suuria vahinkoja. Myös lentäjä tuisku haavoittui pahasti kasvoihin ja vasempaan jalkaan. Koneen ilmassa pitäminen vaikutti mahdottomalta ja hän käski miehistönsä poistua koneesta laskuvarjoilla. Ollessaan itse hyppäämässä, tarttui koneen tähystäjä Ödner häneen ja kertoi laskuvarjonsa kadonneen. Suunnitelma muuttui samantien...

Tuhoutuneiden mittareiden takia heillä ei ollut tietoa sijainnista, mutta lopulta löytyi peltoaukea, mihin Tuisku päätti laskeutua. Savisella pellolla kone liukui eteenpäin ja metsän reuna lähestyi uhkaavasti. Varman kuoleman hetkellä astui tuuri peliin ja koneen siipi osui keskellä peltoa olleeseen kiveen. Kone pyörähti ja pysähtyi juuri metsän reunaan. 
Muistolaatta

En tiedä, onko lentomiehistö käynyt turmapaikalla aiemmin vierailulla, mutta 4.9.2010 lentäjä Tuisku oli paikalla paljastamassa pakkolaskun muistomerkkiä. Juhlapuhetta piti kenraali evp. Meriö ja Tuisku itse kertoi omia muistojaan Niukkalan rajapirtillä pidetyssä tilaisuudessa. Väkeä oli paikalla runsaasti ja nyt Kummun kylän väki tietää tapahtuneesta nuorimmaista jäsentä myöten. 

Muistomerkin hankkivat pakkolaskupaikalle Uukuniemi-seura ry ja Kummun Kyläyhdistys ry. 

Tuiskun muistelot pakkolaskusta voit lukaista täältä.   


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita