lauantai 14. joulukuuta 2013

Imatra / Vaiennut linnake


                                           Tapio Rautavaara "Korttipakka"                                                    

Eilisestä epäonnen päivästä selvittiin ja loppujen lopuksi, eilen oli hyvä päivä. Päivän tietenkin kruunasi SaiPan hienon syyskauden kruunannut upea taisteluvoitto Helsingfors Idrot.......HIFK:sta! Joskus takavuosina SaiPan kotiluolaa Kisapuistoa olisi voinut nimittää vaienneeksi linnakkeeksi, mutta ei eilen! Mahtavaa menoa ja "Aina tukena". Kiitokset jätkät upeista kulttuurikokemuksista. Sen sijaan nyt siirrymme Imatran Tainionkosken sankarihautausmaalle, mistä löytyy taiteilija Aimo Tukiaisen pronssinen Vaiennut linnake, joka paljastettiin nykyisellä paikallaan 18.8.1963.
Vaiennut linnake

Vaienneen linnakkeen historia on erikoinen. Aluksi työ valittiin Savonlinnan - Säämingin sankaripatsaaksi graniittisena, mutta vastustuksen takia hanketta ei toteutettu. Samaan aikaan Imatralla perustettiin kirkkoherra Mustosen aloitteesta Imatran sankarivainajien muistomerkkisäätiö vuonna 1960. Säätiön tehtävä oli hankkia kaikille kolmelle Imatran sankarihautausmaalle oma muistomerkki. Asia toteutuikin vuoteen 1968 mennessä, jolloin säätiö lakkautettiin.
Jalustaan on kaiverrettu vuodet 1939 - 1945

Näistä muistomerkeistä toisena valmistui pronssisena Vaiennut linnake, mikä kuvaa rikkiammuttua betonibunkkeria. Se oli myös ensimmäinen uuden tyylin mukainen sankaripatsas, missä käytettiin aiempaa symboliikkaa. Siksi tämä Tukiaisen työ ei ainakaan perinteiseen tyyliin ihastunutta Willimiestä erikoisemmin sykäytä. Ilmeisesti se jakaa tunteita yhä edelleen. 
Syksyinen näkymä Tainionkosken sankarihautausmaalta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita