torstai 12. joulukuuta 2013

Luumäki / Salpa-linja

                                             J.Karjalainen "Hölmö nuori sydän"

Joku itseäni viisaampi taannoin sanoi, että seuraa sydämesi ääntä, niin kaikki onnistuu. No ei olisi kannattanut uskoa.... kaikkihan on mennyt ihan persiilleen tänään, kun ajattelin kerrankin aamusella toimia tunteella enkä järjellä. No, näitä sattuu ja sattuu toistekin! Eipä siinä mitään. Niinpä tuo ylläoleva biisi on soinut tänään mielessäni. Helkkarin hyvä biisi...
Salpa-linja vihollissilmin katsottuna
No tunteella ne vihollisetkin ajattelivat körötellä Helsinkiin Tali-Ihantalasta läpi päästyään. No eivät pääseet, mutta jos näin olisi käynyt, niin suomalaisilla oli kyllä matkalle järjestetty muutama yllärikin. Viimeistään täällä Luumäellä olisi matkaan saattanut tulla ylipääsemätön ongelma tai ainakin hemmetinmoinen viivästys. Luumäelle oli tarkoitus pysäyttää eteneminen Sisä-Suomeen. Käyttämättähän nämä tappovehkeet jäivät, mutta melkoista rymyämistä näillä nurkilla olisi ollut. 
Salpa-linjaa

Sisäänkäynti takapuolelta

Kuutostien molemmilla puolilla sijaitsevat bunkkerit, panssariesteet ja muut linnoituslaitteet miehineen olisivat takuulla aiheuttaneet hyökkääville venäläisille valtavat tappiot. Nyt ajat ovat onneksi muuttuneet ja paikalla vieraillessani, siellä oli lukemattomia venäläisiä perheitä tutustumassa Salpa-linjaan. Näinköhän heidän isoisänsä olisivat olleet hyökkäävien joukkojen matkassa?
Ruuanlaitto mahdollisuuskin oli otettu huomioon

Näitä Salpa-linjan rakennelmia on tässä blogissa esitelty jo useampiakin, joten tämä saanee olla tällainen lyhyt postaus, koska mitään ennen näkemätöntä tähän ei sisälly. Liitän kuvia sitäkin enempi tällä kertaa.

Entisten vihollisten jälkeläiset pääsivät Salpa-linjalle astiEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita