perjantai 9. joulukuuta 2016

Kotka / Ilmapuolustuksen muistomerkki

Ilmapuolustuksen muistomerkki sijaitsee korkealla mäellä

Sotavuodet ovat jättäneet suomalaiseen mielenmaisemaan melkoisen jäljen ja se on näkynyt myös tämän blogin kohteissa, joista kenties puolet on jollain tavalla sidoksissa viime sotiin. Näitä kohteita on tulossa jatkossakin, koska nythän on kohtapuoliin alkamassa Suomen itsenäisyyden juhlavuosi. Silloinhan nämä itsenäisyytemme vaaran vuosiin liittyvät muistomerkit ovatkin melkoisen ajankohtaisia. Ehkä lähiaikoina aionkin esitellä pelkästään sotamuistomerkkejä ja muita sotiin liittyviä kohteita. Tosin paljon olisi vielä muitakin kiinnostavia kohteita esittelemättä, mitkä liittyvät maamme historiaan.
Muistolaatta on kiinnitetty betoniseinään

Kotka oli viime sodissa Suomen eniten pommitetuin kaupunki, koska Kotka oli jo tuolloin vilkas satama- ja teollisuuskaupunki. Siksi Kotka sai niskaansa yli tuhat pommikuormaa ja siksi kaupunkia piti puolustaa tehokkaalla ilmatorjunnalla. Yksi kaupungin tärkeimmistä ilmapuolustuskohteista oli Kotkan Palotorninvuoren puistikon korkeimmalla kohdalla sijainnut ilmatorjuntatykki. Se yhtenä osana, Kotkan ilmapuolustus ampui taivaalle 100.000 kranaattia, joilla saatiin estettyä Kotkaan kohdistunut joukkotuhoyritys.
Isänmaan puolesta ja kotiseudun varjelemiseksi 1939 - 1944

Valitettavasti tämänkin ilmatorjuntatykin kohtalo oli menettää henkensä Kotkan kaupunkia puolustaessaan. Nimittäin 19.5.1944 neuvostoliittolaisen pommikoneen kuorma putosi tänne mäenhuipulle ja räjäytti it-tykin ammusvaraston. Räjähdyksessä menetti henkensä 10 sotilasta.
Muistolaatta

Paikalle pystytettiin muistomerkki tämän tapahtuman johdosta ja yksi keskeinen osa muistomerkkiä on ilmatorjuntatykki RMB eli samanlainen joka varjeli Kotkaa sotavuosina, kunnes tuhoutui täysosumasta. Muistomerkki paljastettiin 2.6.1982, mutta siihen asiatiedot loppuvatkin. Olemme jälleen teidän lukijoiden varassa...
Tietysti sitä piti päästä testaamaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita