maanantai 19. joulukuuta 2016

Kotka / Tahdon voima

Joskus tuntuu siltä, että mikään asia ei onnistu eikä muutu ennenkuin on hakannut päätä tarpeeksi pitkään Karjalan mäntyyn. Sama ongelma tuntuu vaivaavan minua, Suomea ja koko maailmaa tällä hetkellä. Mitään järkeviä uudistuksia ei saada aikaiseksi, vaikka kaikki sisimmässään tajuaisivat asian olevan pitkällä tähtäimellä hyväksi. Mittava vastarintakampanja alkaa samantien kun jotain uutta ehdotetaan. Omassa elämässäni uudistukset on toki helpompi toteuttaa ja ensi vuodeksi niitä onkin itselleni luvassa roppakaupalla, joilla aion helpottaa ja leppoistaa omaa elämääni.
Akateemikko Toivo Pekkasen muistomerkki Tahdon voima

Kotkalaisille uudistusten toteuttaminen lienee helpompaa, koska he voivat käydä hakemassa tahdon voimaa lisää kirkon kupeelta. Sieltä löytyy näet Tahdon voimaa teos, mikä toimii samalla akateemikko Toivo Pekkasen muistomerkkinä. 
Graniittia on kulunut melkoisesti

Suuren luokan monumentin historia on melkoisen erikoinen ja pitkäkestoinen. Kotkan kaupunginvaltuusto myönsi kokouksessaan 21.5.1968 määrärahan Toivo Pekkasen patsashankkeelle. Hanke kuitenkin eteni hitaasti ja vasta maaliskuussa 1973 hanke nytkähti eteenpäin, koska kaupunginhallitus avasi muistomerkkikilpailun, missä oli aikaa tehdä ehdotuksia lokakuuhun 1974 saakka.
Tekijäkin on pienen laatan ansainnut

Huolimatta lukuisista ehdotuksista yksikään ei tullut valituksi, vaan hanke toteutui vasta vuonna 1985, jolloin  
Kotkan Kirkkopuistoon pystytettiin Arvo Siikamäen tekemä kolmiosainen graniittiveistos Tahdon voima. Ilmeisesti voimaa ja tahdon lujuutta tarvittiin hankkeen toteuttamiseen, koska aikaa vierähti liki 20 vuotta ennen kuin teos oli valmiina ja arvoisellaan paikalla.

1 kommentti:

  1. Kyseinen taideteos tuli joskus tenttiahdistuksissa nimettyä "Opiskelumotivaatioksi" :)

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita