perjantai 16. joulukuuta 2016

Kotka / Kirkonmaan alalohkon esikunta ja Veikko Lavi

Pitkän loman jälkeen tänään on taas otettava härkää sarvista ja aloitettava loppukevään työt, joista minulle maksetaan palkkaakin. Edessä on taas melkoinen rypistys, mutta eiköhän tästä selvitä. Häämöttäähän tuolla kaukaisuudessa vielä pitkä kesäloma, mikä menee taas blogin kohteiden kuvausten ja kaikenlaisen nikkaroinnin merkeissä. Tavoitteena olisi saada kuvattua ainakin 3-400 kohdetta, joiden pitäisi riittää kaiketi pariksi vuodeksi eteenpäin. Vaan nyt päivän kohteen kimppuun.
Hovinsaaren Jugend-tyylinen koulu

Kirkot, hautausmaat, puistot ja monet koulut ovat Willimiehen ja -ladyn kuvausreissujen yleisimmät kohteet. Melkoisen suurella varmuudella näistä paikoista löytyy muistomerkkejä tai -laattoja. Näin kävi eräällä Kotkan kuvausreissullakin, jolloin ihastelimme ohiajaessamme upeaa koulua. Liki samaan aikaan me kumpikin huomasimme rakennuksen kyljessä kiiltelevät kaksi laattaa, joista emme tienneet etukäteen yhtään mitään. Samalla metodilla näitä paikkoja on löytynyt ennenkin ja tulee kaiketi löytymään jatkossakin?
Olisipa kaikki koulut yhtä komeita!

Käännyin siis ympäri ja kurvasin koulun pihaan, minkä nimi on Hovinsaaren kansakoulu. Tämä upea rakennus on Valter Thomen suunnittelema ja se valmistui vuonna 1908. Kyllähän sitä reiluun sataan vuoteen kerkeääkin kaikenlaista tapahtumaan yhdessä koulussa ja niinpä se historia näkyy tänä päivänä myös koulun seinässä olevina muistolaattoina. Kenties niitä voisi olla useampikin, mutta esitellään nyt nämä kaksi.
Muistolaatat seinässä

Alimmaisena näistä laatoista on Kotkan Rannikkotykistön perinneyhdistyksen 9.7.2010 koulun seinään kiinnittämä laatta, joka kertoo koulun historiasta talvisodan aikana. Tuolloin koulurakennuksen tiloissa toimi Kotkan lohkon Kirkonmaan alalohkon esikunta talvisodan vuosina 1939-1940. Muistolaatan kustannuksissa oli mukana myös Rannikkotykistösäätiö. Vastaavia laattoja yhdistys on kiinnittänyt muihinkin viime sotien aikaisiin tärkeisiin paikkoihin.
Laivaston esikunnan laatta

Ylimpänä laattana on graafikko Mikko Rankin jo vuonna 1990 suunnitelma laatta Kotkassakin tunteita jakaneesta henkilöstä, laulaja Veikko Lavista. Laatan kiinnittämisestä vastasi Hovinsaari-seura ja se kunnioittaa edesmenneen laulajan muistoa aikana, jolloin hän asui Hovinsaaren koulun talonmiehenä toimineen isänsä työsuhdeasunnossa koulun alakerrassa vuosina 1918-1934. Muistolaatta kiinnitettiin koulun seinään 23.4.2009 Hovinsaari-seuran puheenjohtajan Ahti Marttisen toimesta. 
Veikko Lavin muistolaatta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita