keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Kotka / Toivo Pekkasen hautamuistomerkki

Willimies on ollut nuorena innokas kirjojen lukija, mutta näin vanhemmiten lukuharrastus on vähän hiipumaan päin. Kymmenkunta kirjaa saan ehkä vuoden aikana luettua, joten eihän tuo paljoa ole, mutta enempään ei tunnu aikaa löytyvän. Internet on osaltaan vaikuttanut luettujen kirjojen määrään, mutta näin on kaiketi tapahtunut yhdellä jos toisellakin. Vaikka kirjoja lukisinkin enemmän, niin tuskin silti käteeni osuisi kotkalaisten suosikkikirjailija Toivo Pekkasen teos Tehtaan varjossa. Hienoa, että kuitenkin suomalaista kirjailijaa ja akateemikkoa on muistettu Kotkassa oikein omalla muistomerkillä ja sen lisäksi vielä omalla hautamuistomerkilläkin. Hän on ollut paikkakunnalla arvostettu mies. 
Toivo Pekkasen hautamuistomerkki Kotkan kirkkomaalla

Hivenen epäselväksi minulle kuitenkin jäi tämän kirjailija Pekkasen elämänkaaren loppuosa! Onko hänet todellakin haudattu Kotkan kirkkomaalle kirkon viereen, koska ainakin hänelle seurakunta kaupungin pyynnöstä oli osoittanut hautapaikan kirkkopuistosta? 
Punagraniittisen paaden päällä on Pekkasen reliefi ja nimi

Jos näin on, kuten oletan, niin viisi vuotta kuolemansa jälkeen Pekkanen sai hautansa päälle Wäinö ja Matti Aaltosen tekemän punagraniittisen hautamuistomerkin. Se paljastettiin 10.9.1962 Pekkasen syntymän 60-vuotispäivänä. 
Paaden sivuun on kaiverrettu Aino Pekkasen nimi ja syntymä- ja kuolinaikoineen
Wäinö Aaltosen nimi löytyy reliefistä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita