Aina joskus eteeni tulee tilanne, jolloin valokuvaaminen tuntuu mahdottomalta. Niin oli käydä tämänkin kohteen kanssa, mutta onneksi kamerani saa edes jotenkin kelvollista jälkeä aikaiseksi kauempaakin kuvattuna. Semmoinen otos tämäkin on...
Haminasta pohjoiseen sijaitsee Tompurinmäki ja siellä iso vanha puutalo. Kurvasimme talon pihaan, mutta kukaan ei ollut paikalla. Niinpä emme jääneet hiippailemaan pihamaalle naapurien töllisteltäväksi ja poistuimme paikalta. Tarkoituksemme oli tulla paikalle joskus uudelleen, mutta kun täältä Lappeenrannasta on pitkä matka niin päätin kuvata muistolaatan tienvarresta. Kurvaus sinne ja kamera esiin. Matkaa oli jonkin verran ja onnistuminen epävarmaa....mutta onnistuihan se!
Tompurinmäellä sijaitsevan keltaisen talon seinässä on musta kivinen laatta, mikä kertoo talossa syntyneen Elli Tompuri nimisen taiteilijan. Syntymäajaksi mainittiin 20.1.1880. Mutta, kuka oli tämä Elli Tompuri? Itse en ollut kuullut hänestä koskaan....
Elli Tompurin kotitalo |
Onneksi joku sentään muistaa Elli Tompurin ja on kirjoittanut hänestä Wikipedia-artikkelin, niin minäkin opin hänestä jotain! Elli tai oikeammin Elin Hulda Maria Tompuri syntyi täällä entisellä Vehkalahdella ja saavutti melkoisen uran. Hän sai ylioppilaslakin vuonna 1898 helsinkiläisestä koulusta ja jatkoi opiskeluaan Helsingin yliopistossa. Ura sai alkunsa, kun hänet valittiin nykyisen Kansallisteatterin edeltäjään Suomalaiseen teatteriin näyttelijäharjoittelijaksi. Näyttämötaidetta hän kävi opiskelemassa ulkomaita myöten ja sai palattuaan huippuroolin Kansallisteatterissa.
Muistolaatta talon seinässä |
Läpimurron näyttelijänä Elli Tompuri teki Kansallisteatterin lavalla vuonna 1905 näytellessään Salomea Oscar Wilden näytelmässä. Tämän jälkeen roolit seurasivat toistaan, kunnes vuonna 1919 Elli päätti kokeilla uraa oman teatterinjohtajana perustaessaan Vapaan näyttämön. Sen toiminta jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi.
Hitlerin noustua valtaan Saksassa, Tompuri sosialistitaustoineen pyöritti Saksassa Työnlausujat-lausuntakuoroa ja esitti runoilloissa kiellettyä kirjallisuutta. Siksi Tompuri päätyikin Etsivän keskuspoliisin tarkkailulistalle. Lisää Ellin elämästä voit lukea hänen 1940- ja 1950-luvuilla kirjoitetuista muistelmista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita