tiistai 25. syyskuuta 2018

Taipale / Taipaleen risti

Lukijoiden kuvilla jatketaan tänäänkin. Eilen oli esillä Hyvärisen Juhan ottamia valokuvia Sortavalasta ja tänään hänen isänsä Matin ottamia kuvia Taipaleesta. Itse yritin kertaalleen päästä kyseisille talvisodan taistelupaikoille, mutta eihän siitä mitään tullut. Tiet olivat sen verran kehnot, että totesin Taipaleeseen pääsyn vaativan panssarivaunun tai vähintäänkin moottoripyörän. Niinpä käänsin Chryslerin ympäri ja tyydyin kyselemään lukijoilta valokuvia kyseisestä paikasta. Muutama paikka on Taipaleesta esitelty aiemmin ja nyt vuorossa loput. Ensimmäisenä Taipaleen risti vuodelta 1991.
Taipaleen risti (Kuva: Matti Hyvärinen)
Taipaleen ristin pystytti yksityinen ryhmä kysyttyään asialliset luvat operaatiolleen. Hankkeen puuhamiehenä toimi Heikki Karttunen. Muistomerkillä haluttiin kunnioittaa 126 tuntemattomaksi jäänyttä sankarivainajaa. Sankarihautuumaahan löytyi vasta vuonna 1994. Sen jälkeen samaan keskittyviä paikkoja oli kaksin kappalein. Muistomerkin laatta kaipasi päivitystä!

Lopulta vuonna 2003 eräs ryhmä vaihtoi ristiin uuden laatan, missä virheellisesti viitattiin jopa jatkosodan taisteluihin. Taas oli tarvetta vaihtaa laatta. Sitä piti kuitenkin odottaa aina 16.5.2009, jolloin se kiinnitettiin paikalleen juhlallisin menoin. Laatan kaivertamisen ja kustannukset hoiti Kaakonkulman Lottaperinneyhdistys puuhanaisensa Terttu Ravin johdolla. Nyt laatta vastasi tarkoitustaan.

Taipale oli talvisodan kuuluisia taistelupaikkoja, jotka jouduttiin luovuttamaan Neuvostoliitolle, vaikka eivät aluetta sodassa saaneetkaan sitkeistä yrityksistä huolimatta. Sitkeitä olivat puolustajatkin ja heille olikin surullista luovuttaa alueet viholliselle, etenkin kun se piti tehdä kahteen kertaan. Vuoden 1944 suomalaisten poistumisen jälkeen alue saikin olla rauhassa, eikä siellä asunut paljon ihmisiäkään. Niinpä alue sai metsittyä rauhassa, kunnes olot muuttuivat ja ensimmäiset suomalaiset saivat käydä alueella 1990-luvun alkupuolella etsimässä sotavainajia alueelta.
Kyltti näyttää uudelta, mutta teksti on täyttä asiaa (Kuva: Matti Hyvärinen)

Nopeasti alueelle nousi muistomerkkejä näille koville taistelupaikoille ja tietääkseni tämä Taipaleen risti oli niistä ensimmäinen, joka alueelle pystytettiin. Kyltin mukaan ristin ovat pystyttäneet aseveljet, tarkemman selostuksen ristin historiasta voit lukea täältä sivulta 16. Nykyisin kohteelle on tietääkseni hankala päästä, koska asutus aitoineen rajoittaa ristille pääsyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita