maanantai 17. syyskuuta 2018

Hamina / Haminan linnoituksen muistokivi

Hamina on linnoituskaupunki. Se on harvinainen ympyrälinnoitus ja se on kaiketi saanut mallia italialaisesta Palmanovan kaupungista. Linnoitusta aloitettiin rakentamaan entisen Vehkalahden ympärille, joka tosin oli tuhoutunut täysin Suuressa Pohjan sodassa. Työt alkoivat nopeasti Uudenkaupungin rauhanteon jälkeisenä vuonna 1722 Axel von Löwenin johdolla. Keskeinen syy oli Pietari Suuren Venäjän etenemisen pysäyttäminen.
Vuonna 1803 rakennettu keskusbastioni toimii Hamina Tattoon pitopaikkana

Vanhoja tykkejä on vielä muureilla

Kivityön jälki on upeaa

Rakennelmia on talojen pihoillakin

Linnoituksen bastionit nimettiin muiden suomalaisten linnoituskaupunkien mukaan, mutta edes siellä toimiva varuskunta ei voinut estää keskeneräisen linnoituksen joutumista hattujen sodan aikana venäläisten haltuun. Muutos olikin pysyvä ja venäläiset jatkoivat linnoituksen vahvistamista Aleksander Suvorovin johdolla. 
Eri puolilta Haminaa löytyy entisten bastionien muistokiviä

Tämä lämmitti mieltäni erityisesti

Lappeenrannan bastioni

Vasta 1800-luvun alussa linnoitusta käytiin uusimaan, koska bastionijärjestelmä nähtiin vanhanaikaisena. Niinpä pohjoiset linnakkeet purettiin ja tilalle tehtiin uusi keskusbastioni vuonna 1803. Keisari Nikolai I käskystä linnoitus lakkautettiin 1830-luvulla, koska sillä ei ollut enää käyttöä. Pienen hetken se kuitenkin sai olla vielä taisteluiden melskeessä, kun Krimin sodan aikana viholinen pommitti sitä. Siihen kuitenkin päättyi linnoituksen sotilaallinen rooli. Nykyisin linnoitus ja etenkin sen keskusbastioni ovat lukuisten kesätapahtumien, kuten Hamina Tattoon keskuspaikkana. 
Kavalierivalli

Haminan linnoituksen muistokivi

Teksti kiven kyljessä

Koska jokaisella linnakkeella pitää olla oma muistomerkki, niin sellainen löytyy Haminastakin Kesäpuiston Kavalierivallin päältä. Tämän vuonna 1952 Haminan kaupungin pystyttämän muistomerkin teksti kuuluu seuraavasti: 

”Haminan vallien rakennustyöt aloitettiin v. 1722 Kenraali Löwenin ja everstiluutnantti Glansenstjernan johdolla noudattaen ranskalaisen Vaubanin linnoitusjärjestelmää. V. 1744 jälkeen laajennettiin valleja venäläisen kenraali Suvorovin toimesta. Viimeisen kerran ampuivat linnoituksen tykit v. 1855 englantilaisia sotalaivoja.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita