lauantai 29. syyskuuta 2018

Summa / Summan risti

Lukijoiden kuvilla jatketaan tänään, kuten vielä muutaman seuraavankin viikon ajan. Näitä kuvia on kiva esitellä, kun tietää muillakin suomalaisilla riittävän kiinnostusta koluta näitä vanhoja taistelupaikkoja. En siis todellakaan ole ainoa, mutta ehkä kuitenkin sen verran hullu, että yritän saada ensimmäistä kertaa kaiketi kaikki kohteet samaan esitykseen, ettei seuraavien tarvitse tehdä tätä hemmetin urakkaa uudelleen. Olkoon tämä minun perintöni kaikille historiasta kiinnostuneille.
Alkuperäinen Summan risti Matkamiehen ristin takana (Kuva Matti Parikka)

Kivilaatta ristin juurella (Kuva Matti Parikka)

Hienoa, että olen saanut apua tähän hommaan näiden haastavimpien kohteiden osalta. Tämän päivän kohde tosin on sellainen, että tämän olisin pystynyt kuvaamaan itsekin, mutta jostain syystä se vaan aina jäi kuvaamatta. Tällä kertaa avukseni saapui kaksi Mattia, Parikan Matti sekä Salosen Matti. Kiitos teille kummallekin avustanne.
Bunkkerin jäänteitä etualalla (Kuva Matti Salonen)

Ristit räjäytetyn bunkkerin katolla (Kuva Matti Salonen)

Laatta ristin juurella (Kuva Matti Salonen)

Entisen Summan kylän kohdalla sijaitsee bunkkeri SK6, jonka katolle Inkerin liitto pystytti vuonna 1991 luterilaisen ristin ja sen juurelle kaksikielisen muistolaatan kertomaan paikan menneistä rajuista taisteluista ja niiden vaatimista lukemattomista uhreista. Teksti on ehkä yksi koskettavimmista mihin näillä reissuillani olen törmännyt. 

Paikka on monien matkalaisten pysähdyspaikka ja se on saanut viereensä venäläisten pystyttämän matkamiehen ristin, joita nykyisin löytyy lähes kaikkialta Karjalan kannakselta.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita