lauantai 22. syyskuuta 2018

Hamina / Ortodoksikirkko

Ortodoksinen uskonto näkyy Suomessa ja etenkin itä-Suomessa vielä vahvasti. Onpa se omalla kotiseudullani Lappeenrannassa vireimmin kasvava uskonnollinen yhteisö tällä hetkellä. Ehkä näin on myös Haminassa, missä ainakin Venäjän vallan ajalta säilyneet puitteet ovat komeat. Tälläkin hetkellä Haminan ydinkeskustassa sijaitseva ortodoksikirkko, Haminan Pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko, vangitsee ohiajavien katseet.
Ortodoksikirkko sijaitsee aivan Haminan ydinkeskustassa. Kuvassa kellotorni, jonka ali kuljetaan kirkkopihalle

Samalla paikalla sijaitsi aikoinaan kaksi luterilaista kirkkoa, Ulrika Eleonoran kirkko sekä Elisabethin kirkko. Molemmat tuhoutuivat Haminan paloissa. Toisen kohtalo oli palaa poroiksi vuonna 1742 ja toisen vuonna 1821. Ehkä juuri noiden palojen takia paikalle päätettiin rakentaa kivestä uusi kirkko, joka tällä kerta oli ortodoksinen kirkko? Järjestyksessään tämä on toinen saman niminen kirkko Haminassa.
Kirkko kellotornin alta kuvattuna

Kirkko on muodoltaan pyöreä

Sisältä kirkko on upea, kuten ortodoksikirkot yleensä

Tekijäksi valikoitui Louis Visconti, joka onnistuikin suunnittelemaan uusklassismia ja bysanttilaisia muotoja edustavan pyöreän kirkon, joka valmistui vuonna 1837. Ulkopinnaltaan kirkko kaipaisi hivenen huolenpitoa, mutta muuten kirkko on kyllä valmis seisomaan paikallaan tulevatkin vuosisadat. Ainakin sitä kannattaa vaalia ja kunnostaa. On meinaan komia kirkko, jossa kävin poikkeuksellisesti jopa sisällä.... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita