perjantai 8. helmikuuta 2019

Kouvola / JR8 Ukonpaasi

Se on juhlapäivä! Tänään on töistä vapaata! No syynä on oman pojan armeijan valapäivä. Poitsuhan aloitti jokunen viikko takaperin oman inttipalveluksensa Vekaranjärven varuskunnassa. Isäukkohan suoritti oman inttinsä aikoinaan Uudenmaan rakuunapataljoonassa, mutta tätä vaihtoa ei enää pojalleni ollut tarjolla. Edessäni on siis jo toinen visiitti kuukauden sisällä Vekaranjärvelle, koska kävin jokunen viikko takaperin lähimpienpäivänä katselemassa paikkoja. Tuolloin myös muutama kuvakin tuli räpättyä muistomerkeistä.

Nyt minun ei tarvitse miettiä Vekaranjärven kohteiden kuvaamista, koska olin viime viikolla yhteydessä Eero Mattilaan, joka julkaisi vuonna 2017 teoksen Kouvolan sotamuistomerkit. Sain häneltä myös luvan julkaista Vekaranjärven varuskunnan muistomerkkikuvat. Kiitos tuhannesti Eero ja lupaan ilmoitella sinulle, jos vastaani tulee sinulle tuntemattomia muistomerkkejä Kouvolan alueelta! Itse ainakin löysin teoksestasi 21 uutta kohdetta, missä aion huhtikuun aikana käydä paikan päällä....

Julkaisuni talviset kuvat ovat minun ottamiani, mutta komeampi kesäinen kuva on Eeron nappaama. 

JR8 Ukonpaasi 12.1.2019

Tänään vuorossa JR8 Ukonpaasi. Tämä muistomerkki onkin melkoinen mörssäri, koska sillä on painoa 20 tonnia! Muutenkin muistomerkki on tyylikäs, koska siinä on käytetty Kurun mustaa graniittia, jonka siirtäminen olikin hikinen urakka. Siirtomatka oli Marjoniemen junapysäkiltä Kouvolan kasarmialueen kentän keskelle, missä kaksi varusmiestä veistivät kivenlohkareesta muistomerkin Kaarlo Kivisen suunnitelman mukaisesti vuonna 1953. Valmishan siitä tuli varusmiesten toimesta ja muistomerkki paljastettiin 27.6.1953.
JR8 lakkautettiin 1952 

Aloite muistomerkin pystyttämiseen lähti kenraalimajuri Pietari Autilta ja muistomerkki päätettiin pystyttää jalkaväkirykmentti 8 muistoksi, koska vuoden 1952 alussa selvisi, että rykmentin nimi muuttuisi joulukuussa 1952 5.prikaatiksi. 

Muistomerkki kuitenkin siirrettiin Vekaranjärvelle, minne JR8:n perillinen Karjalan prikaati oli jokunen vuosi aiemmin kokonaisuudessaan siirtynyt. Paljastustilaisuus pidettiin prikaatin vuosipäivänä 6.5.1980, jolloin JR8:n perinnetoimikunta luovutti muistomerkin Vekaranjärvelle prikaatin hoidettavaksi. 
Ukonpaadessa on kelohongan korkokuvio ja rykmentin sodan aikainen tunnus (Kuva Eero Mattila)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita