torstai 7. helmikuuta 2019

Säkkijärvi / Teikarin taistelun muistomerkki

Taas kerran on pakko jakaa kiitosta blogin lukijoille, jotka omilla valokuvillaan auttavat minua saamaan tämän urakkani päätökseen. No, tiedän jo tässä vaiheessa, ettei tämä työ tule päättymään osaltani koskaan, onhan tästä tullut niin olennainen osa vapaa-aikaani ja tyydyttäähän tämä omaa kulkurin viettiäni. Silti on vaan niin paljon paikkoja, jonne en yksinkertaisesti pääse tai perille on vaikea päästä. Lisäksi uusia muistomerkkejä tuntuu löytyvän jatkuvasti, joten tiedän jo nyt, etten ikimaailmassa kykene esittelemään kaikkia muistomerkkejä. Tällaisia kohteita tuntuu olevan menetetyn Karjalan alueella vaikka kuinka paljon....

Hienoa, että meille suomalaisille tärkeitä paikkoja on muistettu muistomerkein ja -laatoin. Niitä tuntuu löytyvän mitä erikoisimmista paikoista ja mitä erilaisimpia asioita kunnioittaakseen. Osa laatoista on kiinnitetty mummon kotitalon kivijalkaan, metsittyneille hautausmaille on pystytetty ristejä ja mikä parasta, näitä paikkoja käy topparoikka Suomesta saakka hoitamassa. Tällaiseen hommaan haluan itsekin mukaan, kunhan saan hankittua itselleni lisää vapaa-aikaa eli sitten kun blogini ei ole enää aktiivisesti päivittyvä. Siihen on toki vielä aikaa.
Teikarin taistelun muistomerkki (Kuva Juhani Pekkola)

Onnekseni tämän päivän julkaisuun sain apua usealta lukijalta, joiden nimet mainitaan kuvien yhteydessä. Kiitokset teille tuhannesti ja kuka ties joku kesä se Säkkijärvi-säätiön matka asumattomalle, luonnontilaiselle ja rauhoitetulle hauta-alueelle Teikarille vielä onnistuukin? Valitettavasti kesä 2019 tulee tuon matkan suhteen liian aikaisin. Reissuni vievät muille Karjalan alueille.

Teikararsaaren tai Teikarin taistelu käytiin heinäkuun alkupäivinä 1944. Itselleni tämä taistelu on jäänyt melkoisen tuntemattomaksi ja oikeastaan kaiketi vasta tämän blogini aikana olen törmännyt tähän saareen. Tosin säkkijärveläiset isovanhempani kyllä muisteloissaan kertoivat paikasta, kuten läheisestä Tuppurastakin. Itse olen paremminkin tutustunut Suurpäälän kylän ja Säkkijärven kirkonkylän tienoisiin. 
Saarelle on julistettu hautarauha n.2000 haudatun sotilaan johdosta (Kuva Juhani Pekkola)

Koska en ole sotahistorioitsija ja aikani ei riitä perehtymään eri joukko-osastojen liikkeisiin sodissamme, jätän taistelukertomuksen Teikarin taisteluista pois. No en sentään kokonaan, koska tämän linkin takaa löytyy tietoa näistä taisteluista. Itse keskityn enempi muistomerkin tietoihin.
Taisteluista muistuttaa ruostunut kypärä ja seppeleet (Kuva Juhani Pekkola)

Teikarin taisteluiden muistomerkki paljastettiin 9.6.2000 ja paikallaoli mitä arvokkainta vierasväkeä. Venäjän armeija kuljetti kahdella laivalla suomalaisia ja venäläisiä sotaveteraaneja, merisotilaita ja paikallisia isokenkäisiä Teikariin. Samoille laivoille mahtui mukaan myös entisiä Teikarin asukkaita sekä patsastoimikuntaan kuuluvia Rannikkojääkärikillan edustajia. Koska koolla oli arvovieraita, niin ennen laivoihin nousua Uuraassa pidettiin jopa paraati.

Aloite muistomerkin pystyttämiseen oli tullut Viipurin kaupungilta, joka halusi Teikariin muistomerkin. Niinpä se pystytettiin entiselle Huovilan tontille ja sen paljastamisesta vastasivat Suomen ja patsastoimikunnan edustajana Paavo Teikari ja venäläisten edustaja Nikolai Kukoverov. Tuo päivä eli 9.6.2000 olikin yli kolmevuotisen projektin huipentuma, joten ei liene ihme, että paljastustilaisuudessa pidettiin puheita sekä suomeksi että venäjäksi. 
Taisteluromua (Kuva Matti Parikka)
Teikarin rantaa(Kuva Pirjo Rajakangas)

Teikari (Kuva Pirjo Rajakangas)

Menneitä jäänteitä (Kuva Pirjo Rajakangas)

Muistomerkin juurella on joskus ollut kypärä poikineen (Kuva Pirjo Rajakangas)

1 kommentti:

  1. Juttusi kuvissa on Teikarin saaressa oleva muistomerkki,ei Tuppura taistelujen muistomerkki huomio: Aloitteen Teikarin saaren rauhoittamiseksi on tehnyt 1994 Teikarin Veteraani Esko Rantala.
    Terveisin

    Viljo
    Lehtonen

    Patsastoimikunnan jäsen

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita