Joitakin viikkoja takaperin kyselin sosiaalisen median kautta kuvia Vekaranjärven varuskunnasta, koska itseni olisi melkoisen hankala saada sinne lupaa valokuvaamiseen. No, uskon että olisin saanut luvan, jos oikein olisin pommittanut paikallista päällikköä, mutta se olisi taas saattanut sotkea tulevan kevään ja kesän kuvaussuunnitelmat. Tätäkään riskiä en halunnut ottaa, koska kesä alkaa olla jo melkoisen pitkälle aikataulutettu etukäteen. Tiedossa on kuvausreissujen lisäksi Lykynlammen olympialaiset, Airbournen konsertti Oulussa ja kaikenlaisia juhlia. Tarkoitushan olisi myös saada akkuja ladattua kalastuksen ja grilli-iltojen avulla, niin kaikkea ei vaan pysty, kykene, jaksa tehdä.
Onnekseni avukseni Vekaranjärven kohteiden kanssa tuli Eero Mattila, jonka teos Kouvolan sotamuistomerkit julkaistiin itsenäisyytemme juhlavuonna 2017. Eero lähetti minulle yhden kappaleen lähes loppuunmyytyä kirjaansa ja lisäksi valokuvat muistomerkeistä, niin Vekaranjärven kuin Utinkin varuskunnista. Kirjaan paremmin tutustuessani, huomasin että Kouvolasta löytyy vielä parisenkymmentä muistomerkkiä, jotka minun on käytävä valokuvaamassa lumien sulettua pois! Täytyy sanoa, että Eero on tehnyt massiivisen työn etsiessään nuo kaikki kirjassaan esitellyt 165 sotamuistomerkkiä.
Valkealan varuskunnan rakentamisen muistomerkki (Kuva Eero Mattila) |
Minä esitänkin Eerolle näin julkisesti mitä suurimmat kiitokset avustasi ja toivon, että yhteistyömme jatkuu vielä näidenkin kohteiden jälkeen? Kenties minä onnistun kaivamaan vielä esiin muutaman uuden sotamuistomerkin, jotka voit julkaista teoksesi toisessa painoksessa, jos sellainen on tulossa.... Kokemuksesta tiedän, että silloin kun luulee päässeensä maaliin, niin jostain kummasta ilmestyy aina uusia entuudestaan tuntemattomia muistomerkkejä.
Eerolta sain myös kuvat tähän muistomerkkiin, jota hän ei ollut valinnut omaan kirjaansa lainkaan. Syykin on ymmärrettävä, kyseessä ei ole sotamuistomerkki vaan Vekaranjärven varuskunnan rakentamisen muistomerkki. Alunperinhän tätä varuskuntaa ei edes pitänyt rakentaa tänne entisen Valkealan kunnan alueelle, mutta kun savitaipalelaisille ei veromarkat kelvanneet, niin tännehän sitä aloitettiin rakentamaan. Lienee savitaipalelaisia jälkikäteen harmittanut ohitse mennyt tilaisuus, koska veikkaan että tänä päivänä tällainen usean tuhannen miehen ja naisen varuskunta kelpaisi mille tahansa kunnalle?
Muistomerkin laatta ei paljasta tekijää, eikä paljastuksen ajankohtaa (Kuva Eero Mattila) |
Tokihan tällekin tapahtumalle pystytettiin muistomerkki, kuten kaikille merkittäville tapahtumille. Isoon luonnonkiveen kiiinnitettiin laatta, joka kertoo: "Valkealan varuskunnan rakennustyöt aloitettiin 29.11.1963". Paljastamisajankohta ja kaikki muut tiedot tästä muistomerkistä minulta puuttuu. Jos tiedät jotain, niin kaikki info otetaan täällä päässä ilolla vastaan....
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita