sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Lappeenranta / Joutsenon hautausmaan perustamisen muistomerkki

Toissailtana blogin kommenttiosastoon saapui Simolan pommituksiin liittyen tarina, minkä haluan julkaista tämän tarinan aluksi. Miksi näin? No koska nimestä huolimatta taidan olla pehmo ja haluan auttaa kaikkia ihmisiä, jos vain pystyn. Tällä kertaa anonyymin kommentoijan viesti oli seuraavanlainen. 


"Vanhempani menettivät tässä pommituksessa puolitoistavuotiaan tyttärensä. Lisäksi kumpikin menetti äitinsä ja isä vielä kolme sisartansa. Yksi menehtyneistä sisarista oli naimisista ja hänen puolisonsa menetti vaimonsa lisäksi pienen poikansa. He olivat hakeneet suojaa kellarista johon oli tullut täysosuma. Olen käynyt asemalla mutta en ole saanut selvää, missä kyseinen kellari tarkalleen sijaitsi. Kyseessä lienee ollut Nurminen & Kotonen Oy:n kellari, joka "Simolan pommitukset"-kirjan mukaan sijaitsi jossakin aseman pohjoispuolella. Olisi kiitollinen jos joku osaisi kertoa tarkemman sijannin."

Minä en osaa auttaa, koska en tunne Simolan alueen paikkoja, joten toivottavasti joku teistä lukijoista pystyisi jelppaamaan. Välittäisin viestin mielelläni eteenpäin. Kiitoksia avustanne etukäteen!
Hautausmaan perustamisen muistomerkki
Tänään vuorossa Joutsenon uuden hautausmaan perustamisen muistoksi pystytetty muistomerkki. Tämän tekijästä ei löydy mitään tietoa, mutta kivi itsessään kertoo jotain sen taustasta. Vaikka kyseessä on virallinen muistomerkki, niin samalla se toimii ensimmäisen uudelle hautausmaalle siunatun vainajan hautakivenä.

Emme osaa sanoa, että miksi Joutsenoon piti rakentaa uusi hautausmaa. Vanhaa kirkon ympärillä olevaa hautausmaata on kuitenkin käytetty vielä sotien sankarivainajien siunattuna maana, sekä useimmat muistomerkit sijaitsevat vanhalla alueella.

Joka tapauksessa uusi hautausmaa perustettiin 10.1.1929 ja sen rakentaminen alkoi välittömästi. Yksi ensimmäisiä töitä oli uuden hautausmaan ympäröiminen kivisellä aidalla. Tämä urakka oli viimeinen historiasta juontanut perinne, mitä Joutsenossa tehtiin. Aidan teon rasitus seurakunnalle suoritettiin vanhan ns. ”Jousiin” perustuvan käytänteen mukaan. Vanha verotuksellinen menetelmä oli viimeistä kertaa käytössä.

Samalla periaatteella aidan teko ja sinne kivien ajaminen oli suoritettu myös vanhan hautausmaan kivistä aitaa tehtäessä vuonna 1890. Kyseinen vuosiluku on hakattu myös hautausmaan kiviaitaan. Uuden hautausmaan aidasta ei vuosilukuja tietääksemme löydy, mutta työ tehtiin vuosien 1931 ja 1932 aikana. Varmuudella emme tiedä, mutta ajankohtaa kun tarkastelee, niin kyseessä on voinut olla osaltaan myös ns. hätäaputyö, koska maailmalla elettiin tuolloin maailmanlaajuisen lamakauden aikaa.
Joutsenon uuteen hautausmaahan ensimmäisenä haudattu
Lopulta hautausmaa kuitenkin vihittiin käyttöön 29.10.1933, mutta ensimmäinen hautaus suoritettiin  vasta saman vuoden viimeisenä päivänä, jolloin jouluaattona kuollut talollinen Mikko Lallo haudattiin siunattuun maahan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita