torstai 14. helmikuuta 2013

Lappeenranta / Joutsenon pitäjäntupa

Hyvää ystävänpäivää kaikille lukijoille. Tarkoitukseni oli kehitellä joku aiheeseen liittyvä teemakohde, mutta tekemättähän tuo jäi! Viimeiset pari viikkoa on ollut melkoisen kovaa kiirettä töissä ja niin oli tänäänkin. Lisäksi kohta kun tämä kirjoitus sujahtaa eetteriin, niin alkaa hillitön valmistautuminen illan SaiPan peliin. Tällä kertaa lähdemmekin isolla porukalla kannustamaan SaiPan voittoon. Värväsin työpaikaltani yhteensä 18 tyttöä ja poikaa seurakseni illan peliin. Edellisellä kerralla kaatui HIFK, joten jos vanhat merkit pitää paikkansa, niin kotivoittoahan se kannattaa pitkävetoon viritellä… Vaan, mennäänkö asiaan?
Kirkkovene Pitäjän museon pihamaalla

No nyt kyllä hävettää! Vierailimme Joutsenon pitäjäntuvalla viime kesänä ja paikka oli tietenkin suljettu. Kerrottakoon, että paikka toimii nykyisin pitäjänmuseona. No kiertelimme siinä assistentti Ritan kanssa pihamaalla ja ihailtiin menneiden aikojen hirsirakennuksia ja vähän uudempaa tekelettä – kirkkovenettä, joka on saanut arvoisensa katoksen yllensä. Todella hieno ja näkemisen arvoinen pihapiiri aivan Joutsenon kirkon läheisyydessä Soljantie 2:ssa. No mikä tässä sitten hävettää?
Joutsenolaista kansanviisautta

On tullut kuvailtua pihamaata, mutta jäänyt itse pitäjänmuseo kuvaamatta! Ei mahda mitään, mutta tätä v.1978 perustettua pitäjänmuseota voit käydä kurkkaamassa ja peukuttamassa Facebookissa. Siellä on lukuisia valokuvia kyseisestä paikasta nähtävänä. Tietenkin museolta löytyy omat Internet-sivut, jotka löytyvät täältä.
Vanha aitta pihamaalla

Joutsenon pitäjäntuvan historia ulottuu aina 1700-luvulle asti, jolloin käytössä on ollut ensimmäinen tupa. Sen sijainnista ei ole säästynyt tarkkaa tietoa, mutta todennäköisesti se sijaitsi kirkon mäellä. Se kuitenkin ränsistyi melko nopeasti kulkumiesten majapaikkana ja lieneepä siellä lyöty korttiakin alkoholijuomien kera. Vuonna 1859 se havaittiin niin huonokuntoiseksi, että oli aika suorittaa perusteellinen remontti. se ei kuitenkaan ratkaissut ongelmaa, vaan jo vuonna 1864 seurakunnan kirkonisäntä apteekkari Punderus laati itsenäisesti piirustukset uutta pitäjäntupaa varten. Pitäjänkokous hyväksyi suunnitelman ja uuden rakentaminen alkoi.

Tontin sille lahjoitti Matti Matinpoika Hattu. Valinta on varmaan ollut mieluinen, koska rakennusta vastapäätä sijaitsi tuolloin kestikievari. Tuvan pituudeksi oli määritelty 7*4syltä ja pappien virkahuoneeseen oli kulku talon päädystä. Ensimmäistä kertaa Joutsenossa rakentaja valittiin huutokaupalla, jonka halvimman tarjouksen tekijä sai tehtävän itselleen. Joutsenolaisten osuus rajoittui perustuksen kivien toimittamiseen ja laskujen maksamiseen.
Vanha kanto aitan seinältä...jäi vuosirenkaiden lasku kesken!

Laskuja varten kaikilta ripilläkäyneiltä joutsenolaisilta perittiin joko 7 kopeekkaa tai 28 penniä. Pitäjäntuvan rakentajasta en ole yrityksistä huolimatta löytänyt mitään tietoa, mutta syksyllä 1865 rakennus valmistui ja otettiin käyttöön. Paikka on myös elinkaarensa aikana toiminut kiertokouluna, kirjastona, kansakouluna, säästöpankkina ja tietenkin kunnantupana.

Kiinnostuneille tiedoksi, että museossa on pieni myyntipiste. Sieltä kaikki Joutsenon historiasta kiinnostuneet voivat ostaa Joutsenon kotiseutusarjaa Tulentallojain tarinoita. Lisäksi etenkin naisia kiinnostanee koristautuminen, kenties perinteisiin karjalaisiin koruihin? Täältä voit ostaa Kalevala-korun tekemää ”Joutsenon solkea”. Se on pronssinen hevosenkenkäsolki viikinkiajalta noin 1000-luvulta, minkä alkuperäinen malli löytyi uimarannalta Haukilahdesta. Löytövuosi oli 1958.

Päivitys: Jokunen viikko takaperin kävimme Williladyn kanssa suorittamassa uuden kuvausretken Pitäjän museolle ja pääsimme käymään sisälläkin. Aivan uskomattoman hieno paikka ja törmäsimme muutamiin mielenkiintoisiin esineisiinkin, joita en olisi kuvitellut näkeväni. Aloitetaan kuitenkin Pitäjän museon ulkokuvalla, kun viimeeksi unohtui...
Joutsenon Pitäjän museo
Vanha ruumislauta 
Tätä en uskonut näkeväni....
Perkeleen kelkka vitriinin päällä näytillä....ei tietoa, kuinka eksynyt tänne
Jauhinkivet ja muuta vanhaa tavaraa
Tässä kelpaisi köllötellä...
Komia on uunikin...
Sisällissota sai tunteet pintaan....
Väkivallan teon uhri... Nevalan koulun urkuharmooni
Eihän tuossa nyt tuon kummempaa päivitystä ole, mutta muutamia mielenkiintoisia kuvia nyt kuitenkin. Mielestäni näkemisen arvoinen sisältä, joten jos jää matkanne varrelle, niin piipahtakaahan sisällä. 

1 kommentti:

  1. Hei,
    Onko tietoa, minkä ikäinen tuo kirkkovene on?

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita