tiistai 26. helmikuuta 2013

Lappeenranta / Lappeenrannan varuskuntasairaala


Tänään poistumme toviksi varuskunta-alueelta, vaikka armeija-aiheella jatketaankin. Siirrymme toviksi läheiselle männikköiselle mäelle, minne rakennettiin Varuskuntasairaala. Sen sijainti oli ilmeisesti valittu kahdesta syystä virallisen varuskunta-alueen ulkopuolelta. Tietenkin kulkutautien leviämistä haluttiin välttää, muta kuitenkin merkittävämpänä syynä oli sen sijainti ns. Leirikentän joukkojen majoitusalueen läheisyydessä. Tällä sijoittamisella pyrittiin palvelemaan sotajoukkoja parhaimmalla mahdollisella tavalla.
Lappeenrannan varuskuntasairaala. Näköjään Willimies piipahtanut täällä munamankelilla assistentin kanssa

Kuvausretkellä viime suvena itselläni oli päällimmäisenä ajatus, etten halua mennä tuonne Veksiin enää ikinä. Muistot vaan tulvahtivat esiin melko voimakkaina. Kuten lukijat varmaan jo arvasivatkin, niin täälläkin on tullut muutama päivä köllöteltyä. Aiemmissa jutuissa mainitsin viettäneeni kolme viikkoa armeija-ajastani Lapissa ja siihen tämä sairaala episodini liittyykin.

Palattuamme kotiin Lapista juuri ennen joulua oli mielessä kinkun syönnin ja kuusijuhlan lisäksi paljon muutakin, mistä olin jäänyt paitsi puolustaessani urhoollisesti Suomen Lappia. No ei muuta kuin toimeen ja aikaahan piti olla moneen juttuun, vaan toisin kävi. Tapaninpäivänä sairastuin pikkulasten vihurirokkoon ja pakkohan se oli mennä tänne Veksiin(sotilaskieltä) näytille. Laittoivat perhana viikoksi karanteeniin ja on muuten ollut elämäni pisin viikko! Mihinkään ei voinut mennä ja piti olla kaiken aikaa yksin. Ainut ilopilleri oli erään Kaukaalta kotoisin olevan likan poikakaveri, joka oli suorittamassa varusmiespalvelustaan täällä Veksissä.  Laski sentään tuskista kouristelevan sotamiehen pari kertaa öiseen aikaan pihamaalle oloaan huojentamaan.
Samalla tontilla oleva entinen potilaiden vastaanottorakennus. Rakennettu 1890?

Itse sairaalarakennus näyttää tällä hetkellä aivan samalta kuin valmistuessaan joko 1891 tai 1893. Kahdenlaista tietoa valmistumisvuodesta on, mutta tämän kolmikerroksisen sairaalan suunnittelija ja piirtäjä on kuitenkin silloinen Yleisten rakennusten ylihallituksen johtaja Sebastian Gripenberg. Sama mies on vastuussa lähes kaikkien Lappeenrannan varuskunnan ensimmäisen rakennusvaiheen piirustuksista. Historiallista arvoa tälle punatiiliselle sotilassairaalalle lisää se, että se on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut sotilassairaala. Itseäni myös viehättää nämä vanhan ajan rakennukset ja niiden tiilikoristeet. Mielenkiintoista, että ennen oli aikaa ja rahaa haaskata muihinkin arvoihin kuin käytännöllisyyteen. Toista se on nämä nykyiset laatikkomaiset teollisuushallit ja kerrostalot. Tässä meillä suomalaisilla olisi paljon oppimista vanhoilta ajoilta.

Alueella on myös vanha sairaalan talousrakennus, joka on valmistunut samoihin aikoihin sairaalan kanssa. Vanhasta ruumiskellarista on jäljellä vain muisto, mutta epäilen uudemman ruumiskellarin olevan vielä jäljellä. Kuva vain unohtui tuosta ottaa. Alkuperäisen ruumiskellarin paikka oli kaupunginpuoleisella tontin rajalla. Pitänee yrittää tätäkin asiaa selvitellä jossain vaiheessa lisää…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita