perjantai 15. helmikuuta 2013

Lappeenranta / Viimeinen savupirtti

Tämän päivän kohteemme kertoo kadonneesta kansanperinteestä. Muistolaatan kohdalla on sijainnut Joutsenon viimeinen savupirtti, mikä valitettavasti on jo tuhoutunut. Muistona entisistä ajoista on vain uuninkivet, joihin on kiinnitetty 2.8.1981 muistolaatta viimeisistä joutsenolaisista savupirtissä asuneista henkilöistä. Laatan mukaan tällä paikalla asuttiin aina vuoteen 1936 asti, joten ei siitä nyt hirveän kauan ole!
Näillä seuduilla Kähärilässä sijaitsi Joutsenon viimeinen savupirtti

Muistomerkki sijaitsee Partalantien varressa lähellä entistä Kähärilän koulua. Täällä Kähärilässä Willimieskin vietti joskus muutamia kesäisiä päiviä sukulaisten hoteissa. Alue on siis minulle tutumpi kuin mikään muu Joutsenon alue. Tosin vierailuaikoinani muistolaattaa ei ollut vielä edes aloitettu suunnitella. Suosittelen luettavaksi Kähärilän kyläyhdistyksen sivuilta Fabian Jauhon kirjoittaman tarinan Kähärilän kylän historiasta. Sen voit lukea täältä.

Muutenkin tämän kohteen kuvaamiseen meni normaalia enemmän energiaa. Ensimmäisen kerran kävimme paikalla heinäkuussa palkattoman assistentti Jarkko Ritan kanssa, mutta kuvat eivät onnistuneet, koska laatta oli heinien takana piilossa. Tarkoitus oli mennä kuvaamaan lähempää, mutta muistolaatan sijoituspaikka oli vähän haastava! Sähköpaimenella ympäröidyllä pellolla sijaitseva kohde ei halunnut tulla kuvatuksi. Paikalle oli siis tultava vielä uudemmankin kerran viikkoa myöhemmin.

Toiselle kuvausretkelle otin pojat mukaan ja luotin kameran Sakun hoteisiin. Hyvät kuvat poitsu ottikin, vaikka poltti koipensa nokkosissa pahasti. Nyt jos joku ihmettelee, että miksikö piti laittaa poitsu shortseissa nokkospeltoon, niin kyllähän siihen oli pari ihan selvää syytä. Samia en jaksanut nostaa sähköaidan ylitse ja itse en uskaltanut loikata aidan yli. Ei jäänyt vaihtoehtoja… Hommanhan tuo jehu suoritti ja sai jäätelön palkaksi.

Tästä Joutsenon viimeisestä savupirtistä ei meillä ole paljoakaan tietoa, mutta jotain sentään tiedämme. Laitetaanpa nyt se vähä tietomme jakeluun ja toivotaan, jos vaikkapa joku lukijoistamme osaisi kertoa lisää.
Viimeisen savupirtin muistolaatta

Savupirtti rakennettiin vuonna 1860-luvun alkuvuosina, mutta ensimmäistä kertaa asukkaat muuttivat siihen v.1881. Tällöin Matti Heikinpoika Jauho toi nuoren vaimonsa Riitta Antintyttären tänne Kähärilään. Elämä kukoisti ja he saivat kymmenen lasta.  Tupa oli usein kyläläisten kokoontumispaikka, mutta emännän kuoltua v.1924 sen asuttivat tilan miehet. He olivatkin uutteria ja jo aamutuimaan paiskoivat talon töitä.

Miesväki kuitenkin alkoi erakoitua muusta yhteisöstä ja heillä oli useita erikoisia tapoja. Tällaista eloa jatkui vuoteen 1936 asti, jolloin pirtti jäi kylmäksi. Lopulta se purettiin v. 1940 ja samalla ovat kadonneet myös tien toisella puolella sijainneet tilan ulkorakennukset. Ainoastaan kylmenneet uuninkivet osoittavat vanhan savupirtin paikan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita