maanantai 25. helmikuuta 2013

Lappeenranta / Panssarivaunut

                                          Georgia satellites "Sheila"    

Willimies palveli aikoinaan Lappeenrannassa Uudenmaan Rakuunapataljoonassa ”kuninkaallisissa” kranaatinheitinporukoissa. Taisi olla oikealta nimeltään KRH-komppania, jos noita sotatermejä oikein muistelen. Panssarivaunuja meillä ei ollut käytössä, mutta polkupyörä, kuorma-auton- ja traktorinlavat tulivat tutuiksi. Tietenkään ei saa unohtaa omia kinttuja, koska kyllä niitäkin vielä 1980-luvulla piti käyttää. Nykyäänhän nuo kuljetukset hoidetaan vähän eri tavalla – kuulemma turvaistuimet oikein pitänyt asentaa kuorma-autojen lavoille! Voi pyhä jysäys tätä holhoamispolitiikkaa…
Venäjän luomus T-54

Tuskin enää tekevät tuota panssarivaunuihin liittyvää urhoollisuuskoettakaan? Ainakin meidän piti asettua ketjuun makuulle maahan ja sitten joku venäläisvalmisteinen rämisevä peltipurkki ajoi ylitsemme. Pakoon ei päässyt eikä kannattanut edes yrittääkään, koska siinä olisi voinut käydä melko huonosti. Elävästi jäi mieleen joku alokas, jonka taisteluvyö tarttui tankin pohjaan kiinni ja kaveri raahautui tovin osana tappokonetta. Hah, naurettiin maha kippurassa, mutta tositilanteessa olisi nauru vähän hukassa ainakin itselläni.

Alaportin välittömässä läheisyydessä on sijoitettu näytille neljä panssarivaunua eri ajoilta ja eri maista. Niitä yhdistävä tekijä on kuitenkin niiden toiminta maamme puolustusvoimissa. Laitetaanpa kuvat opastauluineen nähtäville, niin voitte itse lukaista tankkien historiasta. Melko vaikuttavia nuo tankit, mutta kunnon rakuuna ei noista perusta. Sen ainoan kerran, kun istuin tuollaisen kyydissä, jäi mieleeni helvetillinen meteli ja takapuolen kuumotus. Niin, rakuunan paikka ei ole tällaisen kyydissä. Menköön laiskemmat…
Saksalainen Sturmge prkl.....rynnäkkötykki
Taustatietoa edellisistä malleista

Paikalla on kolme panssarivaunua sekä vanhimpana yksi saksalainen rynnäkkötykki. Sen nimen voitte lukaista taulusta, koska eihän tuollaista nimihirviötä kukaan osaa kirjoittaa. Ei mikään ihme, että saksalaiset hävisivät sodan. Tämä kyseinen yksilö ei koskaan kerinnyt osallistua taisteluihin, mutta ainakin minun saamieni tietojen mukaan se olisi vieläkin toimintakykyinen. No ainakin sen pitäisi liikkua, koska moottoria kuulemma huolletaan vieläkin.

Neuvostoliittolaista rakentamista edustaa rynnäkkötykin vieressä oleva T-54 tankki. Melkoinen kolossi tämäkin vuodelta 1951 oleva peltipurkki. Saattoi hyvinkin olla vastaava kapistus, mikä ajoi Willimiehenkin ylitse? 

Brittimalleja onkin sitten näytillä jopa kaksikin kappaletta. Mallit ovat Comet  ja Charioteer, jotka molemmat pohjautuvat toisen maailmansodan aikaisiin laitteisiin. Kuvaushetkellä molemmat kiiltelivät puhtaina, joten ilmeisesti nykyiset alokkaat pääsevät näitä kuuraamaan? Minun aikanani kuurasimme vain upseerikerhon portaita. Ennen upseerien illanviettoa paikalla piipahti muutama rakuuna KRH:sta lakaisemassa paikat puhtaiksi…yleensä paikalle määrättiin joku töppäillyt rakuuna. Usein hänen nimensä oli Siiskonen.
Brittiläiset Comet ja Charioteer
Infotaulu brittien vehkeistä
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita