maanantai 17. kesäkuuta 2013

Lappeenranta / Ensimmäinen kunnalliskoti

                   Paikallinen Maijasen Pave & Mistakes "Pidä huolta"

Oli melkoisen metka päivä eilen. Kuten eilisessä postauksessa mainitsin, niin olin rippijuhlahumussa koko aamun ja iltapäivän. Melkoinen hässäkkä siitäkin nousi, kun en juhlahumussa vaivautunut vastaamaan soittoihin ja viesteihin.  Monet olivat huolissaan terveydentilastani tai paremminkin, että olenko hengissä vai en? Kiitokset välittämisestä ja sen sellaisesta, mutta oli itsellenikin melkoinen outo kokemus avatessani ensimmäisen tekstiviestin…. Oletko hengissä? Vastaa!!! Ihmettelin kovasti asiaa, mutta selvisihän tuo lopuksi. Saman ikäinen motoristi oli kuollut aamupäivällä Ilottulantiellä, missä minäkin olen useasti käynyt kurvailemassa. Valitettava onnettomuus ja toivotankin paljon voimia omaisille.
Joutsenon ensimmäisen kunnalliskodin muistomerkki

Koska nyt kuitenkin olen itse loistokunnossa, niin jatketaan Joutsenon kohteiden esittelyä. Tällä kertaa vuorossa osoitteesta Vesikkolantie 653 löytyvä Joutsenon ensimmäisen kunnalliskodin muistomerkki. Eilisen tavoin tämäkin on nykyisin yksityisellä tontilla, mutta maaseudulla tapaa yleensä ystävällisiä ihmisiä. Niiin tälläkin kertaa! Koputtelin aikani maalaistalon ovelle ja pihalle saapuikin mukava maalaisisäntä, joka yllättyi vierailustamme. Hän kertoi meille, ettei muistomerkin kyselijöitä ole ollut ensimmäistäkään meitä ennen. No nyt on pää avattu ja saattaahan noita muitakin vielä ilmaantua.

Mies kertoi muuttaneensa tilalle vuonna 1962 ja hänellä olikin vielä mielessä rakennuksen sijainti ja näytti siitä jäljellä olevan kivijalan paikankin. Leppoisan tarinatuokion aikana hän kertoili eläviä tarinoita kunnalliskodin arjesta, jolloin vanhat mummot ja papat joutuivat huolehtimaan navetasta ja harjoittamaan pienimuotoista viljelytoimintaakin. Toista se on nykyään, kun vanhukset yritetään passivoida laitoksiiin, jolloin heille ei jää mahdollisuutta tuntea itseään tärkeäksi. Tämä asia ainakin huomioitiin aiemmin.
Muistolaatta

Koska en halunnut kuvata yksityisellä alueella  kuin ainoastaan muistomerkin, niin kai se pitänee edes julkaista. Tämähän lieneekin melkoisen harvinaislaatuinen postaus – suorastaan ensiesitys. Kuten jokainen osaa kyltistä lukea, niin Joutsenon ensimmäinen kunnalliskoti toimi täällä Vesikkolantiellä vuosina 1921 – 1962 ja muistomerkki on paljastettu 17.8.2008. Ilmankos tämä viisi vuotta takaperin Joutsenon kaupungin ja kotiseutuyhdistyksen paljastama muistolaatta kiven kyljessä kimaltelee vieläkin.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita