sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Lappeenranta / Kuppikivi

                       Hanoi Rocksin tavoin meilläkin oli dollarit vähissä

Tänään on ollut kaikenlaista murhetta, joten oli ihan pakko lähteä vähän tuulettumaan Joutsenon suuntaan. Kävinkin assistentti Ritan kanssa kuvaamassa muutaman kohteen Joutsenosta ja ajattelin esitellä samantien niistä yhden, nimittäin Arposenniemeltä löytyvän kuppikiven. Pientä hakemistahan tuo vaati ja assistentti jo vittuili, että miksi Joutsenossa kuvataan aina tappohelteiden aikaan? Jep, vähän hiki tuli matkalla, mutta eiköhän se ole meille kummallekin vain eduksi? Liikakilojahan meillä on molemmilla... Jarkko, sinne Jänhiälän kiviröykkiö kohteelle otamme ensi kerralla kompassin mukaan!! Jos vaikka löytäisimme sen helpommin?
Arposenniemen kuppikivi

Arposenniemeltä löytyy kohdetyyppi, millaista ei blogissamme ole aiemmin esitelty, nimittäin kuppikivi. Ainoa toinen paikka Lappeenrannassa olisi jossain Kauskilan suunnalla, mutta kun en tiedä missä. Näin ollen piti käydä kuvaamassa Joutsenossa ja vähän hankala paikka tämäkin oli. Kesämökkejä joka puolella ja oli vaikeuksia löytää kohteelle. Tiukan etsimisen jälkeen se paljastui ja nyt on sitten tämäkin kuvattu.
Kuppikivi toisesta suunnasta

Mutta mikä ihme on kuppikivi? Olen törmännyt niihin aiemminkin, esimerkiksi viime suvena Haapasaarella, mutta omalla kotiseudullani siis tämä on ensimmäinen. Niiden ajoituskaan ei ole helppoa, mutta niitä väitetään käytetyn jo rautakauden aikaan, mutta syrjäseuduilla niitä on käytetty vielä 1900-luvun alkupuolella. Täyttä varmuutta niiden käyttötarkoituksestakaan ei ole, mutta yleisesti uskotaan niitä käytetyn uhrilahjoille hyvän sadon tai lapsionnen saamiseksi. Muitakin tarkoituksia on, kuten vainajien kunnioitus ja lisäksi kuoppiin kertyneen sadeveden kerrotaan parantaneen erilaisia vaivoja. Olkoon käyttötarkoitus mikä tahansa, niin tällaisen kohteen ympärillä on helppo hiljentyä ja tuntea suurempia voimia. Kenties meidänkin olisi kannattanut hakea autosta muutama kolikko uhrilahjaksi paremman onnen saavuttamiseksi tulevaisuudessa?
Willimiestä ja assistenttia varakkaammat olivat jättäneet uhrilahjoja kuoppiin...monenhan vuoden huono onni meitä seuraa köyhyytemme takia?
Vähän hankalia kuvattavia nämä luontokohteet, mutta toivottavasti saatte jonkinlaisen käsityksen kuppikivestä. Valitettavasti mekään emme osaa sanoa, että kuinka vanha tämä kohde on? Jos asiantuntijat eivät siihen pysty, niin kuinka me pystyisimme? Silti on mukava veikata ja arvataan, että kolot  kiven päällä on kaiverrettu vuoden 1000 jälkeen, koska ennen sitä ei maanviljelys ollut levinnyt kovin laajalti alueellemme. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita