lauantai 22. kesäkuuta 2013

Lappeenranta / Salpalinjan pallokorsu

69 Eyes "Borderline" jos täällä olisi jouduttu tappelemaan, niin olisi Rehvalahden rajalinjalla ollut takuulla yli 69 silmäparia...

Päivän toinen kohde-esittely. Melkoista innokkuutta taas havaittavissa.  

Bloginpitäjälle tippuu säännöllisin väliajoin vihjeitä uusista kohteista. Jotkut niistä olemme esitelleet jo aiemmin tai sitten ne ovat jo valmiiksi meidän kuvauslistallamme. Useimmat vihjeet liittyvät Salpalinjan bunkkereihin, taisteluhautoihin ja muuhun Salpalinjaan liittyvään. Emme halua esitellä kymmeniä samanlaisia bunkkereita, kuin olemme jo blogissamme esitelleet Rutolasta, Hurtanmaalta, Voisalmesta ja Ylämaan Hostikkakin odottaa vielä vuoroaan. Uusien samanlaisten kohteiden esittely ei tuo mitään lisäarvoa kenellekään. Näihin kohteisiin jokainen voi itse tutustua erinomaisen Salpalinjan inventaariluettelon avulla.
Pallokorsun suuaukko. Naamiointi on kohdallaan v.1944 rakennetun korsun ympärillä 

Silti mekään emme ole vielä esitelleet aivan kaikkea Salpalinja-aineistoamme, koska vielä juhannuspäivänäkin…siis tänään, me kävimme eräällä mielenkiintoisella kohteella. Tämänkaltaisia poikkeuksellisia kohteita on kiva esitellä!
Näkymä vihollisen suunnalta. Seison korsun päällä

Rehvalahden suunnalta läheltä Lemin rajaa löytyy vähän erilaisia bunkkereita. Nämä ovat pieniä noin 8-10 miehelle tarkoitettuja majoituskorsuja, mitkä ainakin Rehvalahdella sijaitsevat juoksuhautojen välittämässä läheisyydessä. Ne olivat tarkoitettu majoittumiseen ja tietenkin myös suojaksi taistelujen riehuessa ympärillä. Näitä näkee harvemmin kuin suuria teräsbetonikorsuja, koska monet niistä ovat tuhoutuneet teitä rakennettaessa tai silkkaa vanhuuttaan. Monet niistä ovat jääneet pihapiireihin ja niitä on käytetty kellareina ja olenpa kuullut, että yksi tällainen olisi muutettu myös saunaksi!

Kaikkiaan näitä tehtiin 850 kappaletta ,joista osa jäi rauhanteon myötä rajan taakse. Valmistusmenetelmä on kuitenkin nerokas ja näitä pystyttiin valmistamaan samalla muotilla jopa kolme kappaletta päivässä. Amerikkalainen idea, joten ihmekös tuo? Minun on turha ryhtyä tässä selittämään valmistusmetodia, koska Salpalinjan asioihin perehtynyt blogi Salpalinjan salat on asian erinomaisesti selostanut. Käykää lukaisemassa imubetonimenetelmällä valmistettujen bunkkereiden rakentamisesta täältä.
Sorakuopan kaksoset


Koska metsän keskellä bunkkeri ei erotu mitenkään ympäröivästä maisemasta, niin Lappeenrannan Rehvalahdella saa paremman käsityksen näiden historiallisten monumenttien koosta. Alueella on näet vuosien saatossa otettu hiekkaa rakentamiseen ja kaksi betonikorsua on pyörähtänyt sorakuopan pohjalle ylösalaisin. Tämä on todellakin näkemisen arvoinen Salpalinjan kohde. Willimies Tours suosittelee… 
Rehvanlahden sorakuopan pallokorsuista toinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita