tiistai 18. kesäkuuta 2013

Lappeenranta / Leirin lentokenttä

                            Mona Carita "Soita mulle"

Sunnuntaina ja eilispäivänä puhelin pärisi melkoisen useasti, mutta tänään on ollut paljon rauhallisempaa. Pitänee laittaa ihan muistutuksena ystäville, että vieläkin voi soitella, vaikka paljastuikin elossa olemiseni. Herättäjänä toiminee parhaiten nuoruusvuosien märkä päiväuni eli Mona Carita. Blondien suuri hitti Call me toimii suomenkielelläkin, kuten Mona Carita osoittaa! No, ainakin on kiva katsella, jos ei muuten...

Reilun viikon ajan me Lappeenrantalaiset asuimme Suomen turvallisimmassa kaupungissa. Tästä seikasta huolehtivat yhteisvoimin Suomen, Ruotsin ja Jordanian ilmavoimat. Melkoista mekkalaa pitivätkin taivaalla suorittaessaan taitolentotemppujaan. Valitettavasti Willimieskolmikolla ei ollut rahaa eikä aikaa käydä tutustumassa tarkemmin näihin lentokoneisiin, mutta jälleen kerran avuksi riensi blogimme palkaton assitentti Kekkiss. Hänen valokuviensa kautta pääsette aitiopaikoille tutustumaan paikalla olleeseen kalustoon. Kiitokset kuvista ja ennen kaikkea luvasta julkaista ne blogissamme.
Puolet Suomen ilmavoimista....Hornetit ja Hawkit

Niin, missä nämä lentokoneet sitten olivatkaan? No tietenkin Suomen vanhimmalla lentokentällä täällä Lappeenrannassa, missä ilmasto on suotuisa ja ihmiset ystävällisen leppoisia. Tähän kun lisätään Lappeenrannan satama-alue, karjalainen eloisa luonteenlaatu ja kaupungin parasta perinneruokaa myyvä Lohkon kioski, niin kasassa on semmoinen paketti, ettei muilla ole mitään jakoa Suomen parhaan kaupungin tittelistä kisailtaessa. Mutta palataan takaisin lentokentälle ja sen menneisyyteen.
Suomalaista ilmailuhistoriaa lentokenttäterminaalin seinässä

Olemme esitelleet jo aiemminkin useita kohteita lentokentän läheisyydestä, joissa on valotettu lentokentän historiaa erilaisten ilmailumuistomerkkien kautta. Näitä tietenkin vilkkaassa ilmailukaupungissa onkin useita, joihin voitte tutustua täällä, täällä, täällä ja vielä Lappeenrannan edustaltakin löytyy yksi muistomerkki kunnioittamaan Neuvostoliitosta otettua torjuntavoittoa. Siihen voit tutustua tästä linkistä.
DC3...näillä lennettiin sodan jälkeen

Lappeenrannan lentokentän perustamispäiväksi katsotaan 10.5.1918, jolloin kaupungin lentokentälle siirtyi Antreasta Nieuport koneita, jollaisen replica on nähtävissä Lappeenrannan ilmailumuseon tiloissa. Tässä vaiheessa lentokenttä oli osa ratsuväen käyttämää harjoituskenttää ja tarkemmin sanottuna lentokenttä sijaitsi nykyisen tavaratalo Prisman edustalla, missä monet muistomerkeistäkin sijaitsevat. Ulkomaista verta tässäkin operaatiossa tarvittiin, koska ensimmäiseksi lentokentän päälliköksi nimitettiin saksalainen luutnantti von Bϋlov. Mielenkiintoinen seikka on se. että vuosien saatossa kenttä on siirtynyt kaupungin laajenemisen myötä lännen suuntaan.
Mersu Lappeenrannan kentällä kesällä 1944 (SA-kuva)

Lappeenrannan lentokentän kehittämisessä on ollut useita eri vaiheita. Ennen viime sotia lentotoiminta ei ollut erikoisen vilkasta, mutta sotavuodet lisäsivät aktiivisuutta. Messerchmitt BF-109 ja monet muut ilmavoimiemme käytössä olleet konetyypit suorittivat nousuja ja laskuja ripeään tahtiin. Vasta vuonna 1951 kentältä alkoi säännöllinen siviililiikenne, jolloin matkustajat astelivat koneeseen terminaalin kautta, mikä sijaitsi nykyisen toisella puolella eli Maasotakoulun alueella. Siihen emme osaa vastata, että koska nykyinen on rakennettu…


1 kommentti:

  1. Nykyinen terminaalirakennus on valmistunut vuonna 1960.

    http://www.finavia.fi/lentoasemat/lentoasema_lappeenranta?pg=9589633

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita