lauantai 15. kesäkuuta 2013

Lappeenranta / Tapiolan emäntäkoulu

                            Kaima joikaa värssyn "Elämäni emäntä"

Taas Joutsenossa, mutta tällä kertaa assistentti Ritan kanssa kuvaamani kohde. Vuorossa on taas osoitus nykymaailman hulvattomasta meiningistä. Aiemminkin olen törmännyt näihin Urban explorer kohteisiin ja lähes aina ne sijaitsevat Joutsenossa. Isot ja aikanaan merkittävät rakennuskokonaisuudet ovat jääneet tyhjilleen. Useimmat niistä ovat olleet sairaaloita, mielisairaaloita, vankiloita tai kouluja, kuten tämän päiväinen kohteemmekin. Kaikkien edellä mainittujen rakennusten historiaan tarkemmin tutustumalla, löytää historian lehtien havinaa. Niin tänäänkin…

Joutsenosta itään sijaitseva Tapiolan tila oli joutsenolaisen kansansivistyksen alulle laittajan Emil Hanenin omistama maatila. Willimiehen jäljillä on kirjoittanut kyseisestä miehestä jo kahdesti, joten emme toista samoja jorinoita, vaan voit vilkaista ne täältä ja täältä.

Nyt  kun palasit takaisin tähän tekstiin, niin huomasitte, että hänen testamentissaan oli ehto puutarha- ja talouskoulun sekä mehiläishoitolan perustamisesta. Tietenkin Joutsenon kunta tähän suostui, koska kellepä ilmainen raha ei kelpaisi?

Kunnallisneuvos Hanenin kuoltua, hänen testamentissaan esittämät toiveet huomioitiin. Entisellä suurtilalla aloitti v. 1921 toimintansa Joutsenon emäntäkoulu, vaikkakaan mehiläisten hoito ei olekaan koskaan kuulunut koulun toimintaan. Emäntäkoulun päivittäisestä toiminnasta löytyy erittäin vähän tietoa, mutta sen 50-vuotis historiikki on aikoinaan tehty. Leena Markkulan kirjoittama teos Tapiolan emäntäkoulu 1921 – 1971 kertoisi varmasti paljon alueen toiminnasta ja sisältäisi takuulla mielenkiintoista nippelitietoa.
Kunnallisneuvos Hanenin rakentama huvila "Vanhala" vuodelta 1914 tai 1915

Aiheesta kiinnostuneen kannattanee vilkaista tuota kirjaa. Valitettavasti sitä ei voi Lappeenrannan maakuntakirjastosta lainata, koska se kuuluu Carelica-kokoelmaan, mutta vilkaisin sitä nopeasti viime kirjastokäynnillä. Siinä on ainakin oppilasluetteloja, jos ne joitakin kiinnostavat.

Emäntäkoulun alue koostuu lukuisista rakennuksista, jotka ovat tällä hetkellä tyhjillään tai vajaakäytössä, odottamassa uutta ostajaa. Myyntiesite kuvineen löytyy täältä. Joutsenon kotitalousoppilaitokseksi nimensä muuttanut emäntäkoulu lopetti toiminnan v.1994, mutta jatkaja löytyi välittömästi Imatran ammattioppilaitoksen kotitalouden yksiköstä. Tämäkin toiminta lakkasi vuonna 2003, joten kylmäksi jäivät nämäkin tilat.

Se onnellinen joka tämän kokonaisuuden ostaa, saa ison maa-alueen historiaa tihkuvine rakennuksineen. Mielenkiintoisin näistä on Emil Hanenin itselleen rakentama huvila ”Vanhala”, minkä seinään kiinnitetyssä laatassa on maininta, sen sotavuosien käyttötarkoituksesta. Sotilassairaalahan se on ollut, kuten niin moni muukin Joutsenosta esittelemämme kohde.
Vanhalan seinässä oleva muistolaatta kertoo isänmaan kohtalonhetkestä kesällä 1944. Laatta paljastettu 4.12.2002


Vanhala on kuitenkin rakennettu jo 1914 tai 1915 ja sitä on tietenkin korjailtu moneen kertaan. Merkittävin muutos tehtiin v.1934, jolloin rakennus muutettiin hillityn uusklassiseksi. Rakennusta on korjattu myös oppilastöinä ja liittyypä sen historiaan episodi, missä se piti tarkistaa miinaharavalla. Syynä oli se, että Vanhalan torni toimi sota-aikana tähystystornina ja ilmeisesti siellä oli konekiväärikin tornin huipulla, koska semmoinen löytyi etsinnöissä. Vanhalan lisäksi pihapiiriin on noussut lukuisia muitakin rakennuksia, jotka esittelemme vain valokuvin ja kuvatekstein.
"Männistö" vuodelta 1929. Toimi puutarhurin asuntona
Kutomo vuodelta 1917
Emäntäkoulun navetta
Emäntäkoulun päärakennus vuodelta 1939
Uusi asuntola vuodelta 1987

1 kommentti:

  1. Tälläinen löytyi Yle Areenasta.

    http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/04/09/emantakoulussa-ei-ehditty-haaveilla-rakkaudesta

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita