maanantai 10. kesäkuuta 2013

Lappeenranta / Hubertusseuran muistomerkki

                       Heppa-aiheisena lauluna Commitments "Mustang Sally"

Hemmetin mukavaa, kun joskus saamme hyviä vihjeitä erilaisista kohteista. Aika usein meillä on niistä etukäteen tietoa, mutta joskus meidät yllätetään ihan aidosti housut kintuissa. Näin kävi viime viikon tiistaina, kun kävimme uuden assistenttimme Juha Kekolan kanssa tutustumassa kolmeen paikkaan. Yksi niistä on jo esitelty päivityksen muodossa, mutta kaksi niistä johtaa aivan omaan postaukseen. Tämä Hubertusseuran muistomerkki on niistä ensimmäinen. Toista varten pitänee tehdä vähän taustatyötä lisää. Juha, kiitoksia vielä kerran!

Sinänsä mielenkiintoista, etten tiennyt tästä mitään. Aluehan on nykyisin liikenteeltä suljettua sotilasaluetta, missä olemme hiippailleet ennenkin. Nuorempana olin täällä säännöllinen vierailija ja luvallisella asialla. Yleensä liikuin täällä rynnäkkökivääri olalla, kenttälapio kourassa ja selkä hiestä märkänä. Täällähän rakuunat harjoittelivat tappamisen jaloa taitoa kaivamalla poteroita ja täyttämällä ne lähtiessään kotio kasarmille. Muutama monttu tuolla on siis minunkin jäljiltäni…

Vaan niin sitä vieläkin löytyy uusia muistomerkkejä, vaikka noita on jo melkoinen liuta tullut yli kolmeensataan kertomukseen esiteltyä! Nyt siis esittelyvuorossa Hubertusseuran muistomerkki. Vasså god….
Hubertusseuran muistomerkki

Hubertus on ollut keskiajalta saakka metsästäjien ja ratsumiesten suojelupyhimys, niinpä Lappeenrannan ratsastusharrastajilla on tänä päivänä pitkät perinteet vaalittavana. Tosin seuran perinne ei ole 90 vuotta vanhempi, koska se on perustettu vuonna 1923. Joissakin lähteissä se mainitaan Suomen toiseksi vanhimmaksi ratsastusseuraksi. Varmaksi en tuota kuitenkaan uskalla väittää, koska yleensä näillä nurkilla ollaan suunnannäyttäjiä muille...
Toisesta kulmasta sama kivenjörrikkä

Seuran perustivat Ratsuväkiprikaatin upseerit(URR ja HRR) vuonna 1923. Aluksi seuran nimi oli ajan hengen mukaisesti kaksikielinen Hubertusklubi – Hubertusklubben. Aluksi harrastuksesta pääsivät nauttimaan vain upseerit ja he järjestivätkin säännöllisesti kilpailuita eri kilpailulajeissa. Aluksi säännöissä mainittiin kaikkien prikaatin upseerien kuuluvan seuraan vaikka heidän palvelupaikkansa vaihtuisikin. Muutoksen tuulet kuitenkin puhalsivat tähänkin herraklubiin ja lopulta vuoden 1945 vuosikokous hyväksyi siviilit seuran jäseniksi, tosin säännöt astuivat voimaan vasta vuoden 1947 alusta. Samassa hötäkässä vaihtui myös seuran Hubertusseuraksi, minkä lyhenne on HubS.

Seuraan kuuluu / kuului varsin merkittäviä henkilöitä Suomen ratsuväen ja sotaväen parista. Mainittakoon, että seuralla on kaksi kunniapuheenjohtajaa, jotka ovat Marsalkka Mannerheim ja Uudenmaan rakuunapataljoonan päällikkönä toiminut Mannerheimin ristin ritari Adolf Ehrnrooth. Ehrnroothin aikana tämä 3.11.1951 paljastettu muistomerkki onkin kokenut päivänvalon.

Syrjäinen sijainti on ilmeisesti saanut pojanviikarit tekemään omia kepposiaan muistomerkin laatalle, koska sitä on ilmiselvästi kajautettu pistoolinlaukauksilla vähän sotaisamman näköiseksi. No, voihan syyllinen olla joku entinen upseerikin?
Joku on kajauttanut muistolaattaan muutaman skoden. Montakohan on sujahtanut ohitse?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita