perjantai 26. elokuuta 2016

Iitti / Ravikuningas Vieteri ja Kaarlo Partanen


                                             Pekka Hartonen "Ravihevonen myytävänä"

Viikko ohitse ja flunssa yrittää ottaa selkävoittoa minusta, mutta vielä ei ole tietoa voittajasta. Sen sijaan todellinen voittaja on tänään esittelyssä, mikä on eläinaiheinen veistos Iitin raviradalla sijaitsevan Ravilinnan pääsisäänkäynnin edustalta. Kyseessä on viisinkertaisen ravikuninkaan Vieterin ja ohjastaja Kaarlo Partasen näköisteos. Paikalla vieraillessani yllätyin veistoksen kokoa, koska olin kuvitellut sen suuremmaksi. Sinänsä koolla ei ole merkitystä, koska kuningas on kuningas minkä kokoisena tahansa.
Ravikuningas Vieteri ja Kaarlo Partanen

Vuonna 1967 maailmaan poksahtanut tuleva huippuravuri, näet hallitsi raviratoja vuosikaudet 1970-luvulla. Ihan joka kerta Vieterikään ei juossut voittajaksi, mutta kaikista 214 lähdöstään se voitti 161, joten nopealla matematiikalla se voitti kolme lähtöä neljästä. Melkoinen meriitti! Melkoinen meriitti on myös Vieterin jälkeensä jättämä jälkeläisten määrä, koska niitä on yli tuhat. Ei siis ihme, ettei Vieteri ihan joka lähtöä kyennyt voittamaan....
Veistos on yllättävän pienikokoinen

Veistokseen on myöskin kuvattu Vieterin omistaja Kaarlo "Kalle" Partanen, joka myös vastasi hevosen valmentamisesta ja ohjastamisesta. Hänet tunnettiin myös "Kausalan Cassiuksena", joka erosi normipulliaisesta vilkkään luonteensa vuoksi. Syy miksi veistos sijaitsee Iitin kuntakeskuksessa, johtuu siitä, että täällä sijaitsi Partasen koti ja hevostallit. 
Laatta oli kiinnitetty veistoksen jalustaan

Veistos on ollut kaiken kansan nähtävillä Ravilinnan edustalla vuodesta 1996 lähtien. Veistoksen on tehnyt Miina Äkkijyrkkä. 

2 kommenttia:

  1. Ravikuningas vieteri oli ylivoimainen ravihevonen ja Kaarlo Partanen huippuälykäs hippologi joka osasi pitää hevosen aina kunnossa ja mielialan korkeana ,kauniit ovat muistot tästä parista !

    VastaaPoista
  2. Kaarlo osasi käyttää psykologiaa vähemmän vireän hevosen valmennuksessa ,ja sai lahja sekä vauhdit esille ,lisäksi vieteri oli lähes aina huippukunnossa !

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita