lauantai 6. elokuuta 2016

Kotka / Sotalapset


                                             Joel Hallikainen "Sotalapsilaulu"

Kävin eilen Lappeenrannan ABC-asemalla ja tarkoitukseni oli mennä lounaalle. Sitten juolahti mieleeni lukemani stoorit kuinka kyseinen ketju on koko kesän myynyt jauhelihaa kokolihan sijasta vaivautumatta kertomaan siitä asiakkailleen. Toki ihmetyttää, ettei kukaan huomannut asiasta valittaa aikaisemmin, mutta onneksi sentään joku nosti asian uutisiin. Lakihan on tällaisissa asioissa aika nuiva asiakasta kohtaan, koska kovinkaan isoa rahallista tappiota asiasta ei synny. Mutta se on kyllä sanottava, että onhan tyhmä laki. 
Kotkan rautatieasema

Mitä siitä tulisi jos me kaikki huijaisimme toisiamme vailla pelkoa syytteistä? Nyt ihan oikeasti jotain rotia tähän hommaan... Ainakin ABC-ketju sai nyt kaipaamaansa julkisuutta ja niinpä kyseisen lafkan ovella päätinkin, etten enää halua vierailla oransseilla asemillanne, en syömässä enkä muutenkaan. Lisäksi toivon vilpittömästi muidenkin miettivän, missä kahveensa juo tai jauhelihapihvinsä syö. On niitä muitakin paikkoja.

Oikeastaan en ymmärrä mitä ketju salailullaan voitti, koska moni olisi varmaan ostanut annoksen vaikka siinä olisi reilusti kerrottu sen raaka-aineena olevan jauheliha. No nyt vahinko tapahtunut ja päätin laittaa kyseisen paikan boikottiin, vaikka huijaus ei osunutkaan omalle kohdalleni. Hivenen vaan jäi asiassa mietityttämään, että tapahtuuko vastaavaa muissakin paikoissa? Ilmeisesti pitää jatkossakin käydä Joutsenossa ravintola Swanissa, missä on ehdottomasti huippupalvelu. Enkä ole pahemmin valittanut pöperöistäkään. Ainakin viimeksi pizza oli sen verta iso, etten jaksanut pupeltaa kuin puolet...
Rautatieaseman ratapihan puoli

Mahtoikohan Kotkan asemalta turvaan kuljetetut sotalapset valittaa reissussa tarjottua ruokaa? Luultavasti useimmat juniin nousseet ja pohjoismaihin turvaan kuljetetut tunsivat koti-ikävää ja kokivat maailman epäoikeudenmukaisena. Ei lienekään mikään ihme, että nämä 80000 lasta ovat myöhemmin perustaneet yhdistyksiä kerätäkseen yhteen kohtalontovereitaan ja jakaakseen yhteisiä muistoja muiden kanssa.
Sotalapsien muistolaatta

Kymenlaakson sotalapset ry. ja Kymmenedalens krigsbarn rf. ovatkin osana toimintaansa paljastaneet Kotkan rautatieasemalla kivisen muistolaatan, mikä koruttomasti kertoo satojen Kotkan alueen lasten lähteneen sotalapsiksi vuosina 1939-1944. Muistolaatta paljastettiin elokuussa 2002. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita