perjantai 12. elokuuta 2016

Kotka / Turvalan tuulimylly

                                                             Tuuli "Koko kesä aikaa"

Willimiehen kesäloma alkaa lähestyä päätöstä ja edessä on taas uusi alkava lukuvuosi. Se tuo tullessaan suuria muutoksia ja haasteita. Onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka se hoituu! Aikaavieviä häiriötekijöitähän minun työssäni on ollut jo vuosia, enkä niistä pääsekään ikinä eroon. Arvannette varmaan mitkä nuo tekijät ovat? Oikein, tämä blogi vie oman aikansa ja toisena tekijänä on SaiPa. Kumpikin vie aimo kasan aikaa minulta, mutta toisaalta ilman noita harrastuksia, en jaksaisi kyllä tehdä työtänikään.... 
Turvalan tuulimylly

SaiPa aloitti kautensa keskiviikkona Joensuussa voittamalla KalPan. Osa minusta halusi mennä paikan päälle, mutta menemättä jäi. Sen sijaan tänään ja huomenna minua ei voisi mikään mahti maailmassa estää lähtemästä katsomaan SaiPan pelejä Imatralle. Tätä hetkeä olen odottanut koko pitkän kesän!!! Mielestäni meillä on kasassa hemmetin kova joukkue tänäkin vuonna, joten sijoista 4-8 tapellaan runkosarjassa ja toivottavasti otetaan se hemmetin mitali ensi keväänä. Sen me kyllä ansaitsisimme!
Jalkamyllyn pystyi kääntämään tuulensuuntaan

Kotkassa sen sijaan jääkiekko on pientä puuhastelua paikallisen Titaanien hallitessa alueen jääkiekkomarkkinoita. Niinpä Kotkassa on mielummin rakennettu tuulimyllyjä kuin jäähalleja. Tänään esittelyvuorossa Turvalan tuulimylly, mikä on upea ja uljas näky kallion laella. Malliltaan tuulimylly on ns. jalkamylly, mikä nimitys tulee sen jalkarakenteesta. 
Siipikuva jäi ukkosilman takia vähän tummaksi

Kyseinen kallion laelle pystytetty jalkamylly ei ole alkuperäisellä paikallaan vaan se on rakennettu vuonna 1970 Hurukselassa sijainneen tuulimyllyn osista ja perimätiedon avulla. Tuulimyllyn korjaamisesta kesällä 2003 vastasivat Kotkan, Kymin, Karhulan ja Pyhtään talkoomiehet paikallisen Lions clubin ja yrityselämän tuella. 
Infotaulu

Hieno ele tuulimyllyn rakentajilta ja kunnostajilta on toinen infotaulu, missä kerrotaan tuulimyllyn historiasta. Tuulimylly on alun perin rakennettu Matti Simonpoika Kahrin toimesta Kymin Hurukselaan vuonna 1882. Jostain syystä mylly raunioitui joskus 1950-luvulla. Lieneekö syynä ollut käytön loppuminen vai mikä, siihen en tiedä vastausta. Hienoa kuitenkin on, että nyt se on jälleen kaikkien nähtävillä kunnostettuna. Lisäksi se on osoitus esi-isiemme nerokkuudesta hyödyntää ilmaista energiaa ja siihen suuntaanhan me olemme jälleen etenemässä. Tuuli- ja aurinkoenergia lienevät tulevaisuuden merkittävimmät energialähteemme.
Tuulimyllyn historia selviää tästä taulusta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita