perjantai 19. elokuuta 2016

Virolahti / Suomenhevosen muistomerkki

                                           Neil Young & the Crazy horse "Hey Hey, my my"

Melkoisen vauhdikas viikko alkaa kääntyä loppusuoralle. Ei ole tarvinut valittaa tekemisen puutetta! Aamusta iltaan on saanut painaa töitä, jotta selviäisi työpäivän loppuun. Vastapainona on sanottava, että mukavaakin on ollut. Asiat on sujuneet ja oppilaat ovat ihan hemmetin mukavia. Mikäs tässä on ollessa, kunhan vaan pääsen oikein kunnolla rytmiin kiinni, niin alkaa kaiketi tuota vapaa-aikaakin vähän jäämään omien asioiden tekemiselle. Ehkä ensi viikko olisi jo vähän rauhallisempi....katsellaan, mutta aika näyttää.
Harjun oppimiskeskuksen raviradalta löytyy jäänteitä Salpa-linjasta

Kesäisinhän tuota vapaa-aikaa on ollut yllin kyllin, jopa siinä määrin, että kerkesin käydä Virolahdellakin. Tarkemmin sanottuna Harjun oppimiskeskuksessa, mikä sijaitsee keskellä Salpa-linjaa. Muutamia muistomerkkejä  ja muistolaattoja olen alueelta jo esitellytkin, mutta yksi näköjään jäi esittelemättä. Tällaistahan tämä on ollut bloggaamiseni alkuajoista saakka eli minkäänlaista logiikkaa ei näissä kohde-esittelyissäni ole, vaan menen omien päähänpistojeni pohjalta.
Suomenhevosen muistomerkki

Nyt lupasin kuitenkin esitellä kaikki eläinaiheiset kohteet pois yhdellä kertaa ja siirrytäänpä lopultakin Harjun oppimiskeskuksen takaosaan, missä on ravirata vai pitäisikö sanoa harjoitusrata. Opistohan on tunnettu siitä, että hevoset ovat isossa roolissa. MInunkin entisiä oppilaitani on tullut tänne opiskelemaan hevostenhoitajiksi ja muihin tehtäviin. Niinpä ei olekaan ihme. että raviradan kupeesta löytyy muistomerkki, mikä on omistettu hevosille. Tarkemmin sanottuna Suomen hevosille, joita vietiin sotavuosina rintamalle tuhansittain ja liki 20000 hevosta jäi palaamatta kotiin. Matkan vaarat ja rasitukset koituivat niiden kohtaloksi.
Laatta on komea

Muistomerkki on perinteiseen itä-suomalaiseen tapaan tehty Salpa-linjan panssariestekivestä, joita tällä alueella riittää. Muistolaatta on kiinnitetty kiven kylkeen ryyditettynä upealla runolla: "Yllä aavojen soitten ja ikikorpien, seisoo ylväänä kentillä taistojen, Suomen hevonen - urhea sotahevonen vapautemme vankka lukko".

Tälläkin kertaa käy valitettavasti niin, etten yrityksistäni huolimatta onnistunut löytämään tästä muistomerkistä mitään tietoa Internetistä, mistä on tullut nykyisin päälähteeni selvitellessäni kohteiden tietoja. Varmaankin jostain teoksesta löytyy maininta tämänkin muistomerkin tekijöistä ja paljastusajankohdasta. Mielellämme päivitämme tiedot kohdalleen, kunhan joku meitä informoi. Harmi, ettei kaikista vaan pysty aina kyseisiä tietoja kertomaan, koska kyllähän hevosten panos viime sodissa oli täysin korvaamaton. 

1 kommentti:

  1. Sen verran tästä tiedän, että on hyvinkin uusi muistomerkki. Kymen Sanomissa oli tästä juttua kun paljastettiin. Olisiko ollut peräti keväällä tai viime vuonna korkeintaan.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita