perjantai 23. syyskuuta 2016

Iitti / Leiripaikan muistomerkki

Hemmetti soikoon, esittelen kaikki Iitistä kuvaamani kohteet yhteen putkeen vaikka halu olisi jo siirtyä toisille alueille. Päätökseni takia saatte vielä pari viikkoa nähdä iittiläisiä muistomerkkejä ja nuita merkittäviä paikkoja. Tämän jälkeen siirrytään rajantakaisia kohteita esittelemään ainakin vähäksi aikaa! jotenkin itsekin kaipaan luovutetun Karjalan kohteiden pariin, koska eipä ole tullut pariin kuukauteen liikuttua siellä päin monista eri syistä johtuen. Ilmeisesti vasta ensi suvena saan itseni hilattua tuolle alueelle tutustumaan itselleni uusiin paikkoihin. Kuulemani mukaan Williladykin kaipaa jo autioille seuduille tutkimusmatkoille. Hyvä jos pysyy päätöksessään, koska kuvaamista riittää vielä vaikka kuinka paljon....
Kävikö Kustaa täällä?

Samalla kun raapustelin tuota yllä olevaa tekstinpätkää, niin tajusin että olenpa munannut railakkaasti. Järjestimme näet blogissa kilpailun alkuvuodesta ja voittajallekin tuli ilmoitettua asiasta. Tarkoituksemme oli lähteä elokuun alussa reissulle Venäjälle, mutta se piti perua koska minulta varastettiin pietarin metrossa ajokortti ja muutama muu tärkeä asiakirja. Ilmoitin tästä voittajalle, mutta jatkolupauksestani en olekaan muistanut huolehtia. Lupasin näet ottaa yhteyttä ja sopia uudesta ajasta, jolloin lähdetään reissuun. Alzheimer kun vaivaa niin unohtunuthan tuo on... Toni, mennään keväällä, kunhan tiet paranevat!
Leirimäen muistomerkki keskellä heinikkoa

Sen sijaan Iitin Perheniemellä tiet olivat syksyllä kondiksessa ja viimeinenkin hiekkatienpätkä Leiripaikan muistomerkille oli hyvässä kunnossa. Kyseinen muistomerkki sijaitsee Iitin Perheniemessä entisen koulun läheisyydessä mäen päällä. Tällä Leirimäellä Ruotsin sotajoukot harjoittelivat vuosina 1743-1808. Monet hikipisarat lienee vuodatettu näille tantereille. Kustaa III:n sotien leiripaikkana tätä aluetta käytettiin vuonna 1790 ja liekö jopa kuningaskin piipahtanut paikalla? Tästä en osaa sanoa mitään varmaa, mutta se on varmaa, että Iitin kotiseutulautakunta pystytti muistomerkin vuonna 1969.
Leiripaikan muistomerkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita