tiistai 27. syyskuuta 2016

Iitti / Pietari Lyötin muistomerkki

Olen viime aikoina huomannut olevani pitkävihainen ihminen. Kaikki menneisyydessä kokemani vääryydet pitää kuitata jossain vaiheessa pois, niin voin jatkaa elämääni taas entiseen malliin. Loistoesimerkki tästä on liki vuosi takaperin sopimani nyrkkeilymatsi, mikä oli tarkoitus käydä tulevana lauantaina. Senkin taustalla oli aikoinaan kokemani vääryys, mutta tämän saimme soviteltua muutama päivä takaperin. Toki matsi pidetään, mutta siirsimme yhteisellä sopimuksella aikaa vuodella eteenpäin.
Muistomerkille löytää helposti

Tämän asian kun sain kohdilleen, niin johan törmäsin uuteen kokemaani vääryyteen, mikä vaatii toimenpiteitä. Tulevat viikot vaativatkin paljon pohtimista, kuinka kuittaan tilit selväksi yhden ihmisen kanssa, joka sai minut vihoihini. Tätä pohtiessani, lienee paras viedä teidän lukijoiden ajatukset Iittiin.
Pietari Lyötin muistomerkki on vanhalla kyläpaikalla

Iitin historia ulottuu kauas historiaan ja sieltä nousee esiin henjilöiden nimiä kuten tämän päiväisen kohteet Pietari Lyötti. Pietari nimi on taustaltaan raamattuun pohjautuva, mutta mistä sukunimi Lyötti juontaa juurensa? Minä en osaa kertoa nimen taustoista tuon taivaallista, mutta kaikesta huolimatta nimi on juurtunut Iittiin, antaen nimen yhdelle vanhalle kylälle - Lyöttilälle.
Punaista graniittia ja laatta

Kylän vanhin tunnettu asukas näet oli Pietari Lyötti, jolle myönnettiin omistusoikeus 13.10.1458 alueen maihin, mistä muodostui Lyöttilän kylä. Vanhan kyläkeskuksen alueelle pystytettiinkin jo vuonna 1958 muistomerkki kunnioittamaan kylän "perustajaa", kun kylän perustamisajankohdasta tul ikuluneeksi 500 vuotta. Nykyisin muistomerkki sijaitsee metsärinteessä, minne pääsee polkua pitkin, mikä alkaa tienlaidasta. Myös viitoituskin on olemassa, mitä ei aina voi sanoa kaikista vierailemistani kohteista.
Laatta on kiinnitetty kiveen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita