sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Iitti / Radansuun kylän muistomerkki*

Iitti on kunta, mikä kuuluu Willimiehen jäljillä-blogin kohdealueeseen, koska alueellisesti se on Kymenlaaksoa. Niinpä kahteen otteeseen sielläkin on nyt tullut piipahdettua. Veikkaanpa, että muuten tämä komea paikkakunta olisi jäänyt näkemättä kokonaan, mitä nyt Lahteen mennessä tienvarsilta näkyisi. Se olisi ehdottomasti vahinko, koska alue on komeaa seutua. Ei kait Iitin tunnuslause "Ihastu Iittiin" ole täysin katteeton?
Kivitolppa löytyy korkeasta heinikosta

Ensimmäinen maininta Iitistä on vuodelta 1427, joten historia on melko pitkä. En kuitenkaan rasita teitä Iitin historian yksityiskohdilla, vaan voitte käydä lukaisemassa niitä taaltä. Sen sijaan Iitin nykyisen kirkonkylän eteläosista löytyy muistutus entisestä Radansuun kylän paikasta, joka sijaitsi vuosina 1448-1868 Urajärven rannalla. Kylän paikka oli erätien päässä, missä oli vanha valkama, missä säilytettiin eräveneitä, joilla reissattiin kalastamaan aina Mäntyharjulle saakka. 
Sammaleesta päätellen, muistomerkki on melko vanha

Mietin vain noita vuosilukuja harmaagraniittisessa kivitolpassa. Alkuvuosi 1448 selittynee ensimmäisellä maininnalla vanhoissa asiakirjoissa, mutta jälkimmäinen onkin mielenkiintoisempi. Vuosi 1868 oli nälkävuosi ja mieleeni juolahtikin, että voisiko olla niin, että kylä olisi autioitunut kyläläisten lähdettyä etsimään ruokaa muualta. Mitään faktatietoa minulla ei tuosta ole, mutta osuisi niin sattuvasti kohdalleen....
Tolppaa ei tarvinut liiduttaa, vaan sen teksti oli maalattu valkoiseksi 

Kivitolpastakaan en löytänyt mitään tietoa tekijästä enkä vuosiluvusta, mutta ainakin tekijä on ollut ilmeisesti joku paikallinen, koska kiveen kaiverrettu teksti on vähän niin ja näin tehty. Voihan toki kyseessä olla joku taiteellinen näkemys, mistä minä vaan en ymmärrä yhtään mitään!

Päivitys 22.9.2016
Jotain tietoa löytyi vähän jälkijunassa. Kyseinen kivipaasi on vanha Radansuun kartanon portinpylväs. Valitettavasti enempää ei tunnu tietoa löytyvän... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita