maanantai 19. syyskuuta 2016

Iitti / Sotiin lähtemisen muistomerkki

Huoh, taas maanantai! On se kumma kuinka viikonloppu lipuu ohitse hetkessä ja yhtäkkiä onkin taas maanantaiaamu. Tiedän jo tässä vaiheessa, että edessä on hemmetin kiireinen viikko töissä, kun olemme sopineet tiistaina kuvaavamme mainosvideoita Lappeenrannan linnoituksessa ja keskiviikkona edessä on oppilasvierailu Maasotakoululle, missä on tarjolla kalustoesittelyä ja muuta mukavaa. Tämän kyseisen paikan muistomerkithän Willimies kuvaili jo aika päiviä takaperin, joten sillä rintamalla mitään uutta ei ole luvassa. Muutama muu sotilasalue olisi kyllä kiva päästä kuvaamaan muistomerkkien osalta, mutta niiden aika tulee joskus myöhemmin.

Lisäksi torstaina on koko aamupäivän mittainen reissu yhden oppilasporukan kanssa tutustumaan Lauritsalan historiallisiin kohteisiin. Kaikki edellä mainittu tuo toki mukavaa vaihtelua normityöpäivään, mutta aiheuttaa myös melkoisen säätämisen ja aikatauluttamisen.
Tältä mäennyppylältä puhuttiin joukoille vuosina 1939 ja 1941

Joka tapauksessa koska mekin olemme lähdössä armeijan hallitsemalle alueelle, niin lienee kohtuullista julkaista myös armeijan sotiin lähtemisten paikalle pystytetty muistomerkki. Olemme esitelleet vastaavia muistomerkkejä jo lukuisia eri puolilta Etelä-Karjalaa ja Kymenlaaksoa, joten yksi jonon jatkeeksi periaattella nyt on vuorossa Iitin miesten sotiin lähdön muistomerkki Ravilinnan alueelta. 
Veteraanit pääsevät paikalle kivettyä polkua pitkin

Raviradan kupeessa sijaitsevan pienen kukkulan huipulle on 29.6.1986 pystytetty sotaveteraanien sekä paikallislehden toimesta muistomerkki, sille samalle paikalle mistä kentälle kokoontuneille miehille on puhuttu. Kivetty polku johtaa mäen päällä sijaitsevalle luonnonkivestä tehdylle muistomerkille, mihiä karua kieltään puhuva muistolaatta on kiinnitetty. Laatan teksti kertoo iittiläisestä ajatusmaailmasta paljon....
Muistomerkki

"Mitä lieneekin aarteita Suomessa, toki kallehin on vapaus"
Muistolaatta

Voiko asiaa tuon paremmin ilmaista?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita